Hipertensiunea nu ustura, nu doare, dar afectează patru din zece români

13 Mai 2015
Hipertensiunea nu ustura, nu doare, dar afectează patru din zece români
 40% dintre romani sufera de hipertensiune. Aproximativ 7 milioane de romani, din cei 16 milioane înregistrati ca adulti, au hipertensiune. Numai jumatate dintre cei care au hipertensiune se trateaza, iar dintre acestia, numai un sfert iau tratamentul complet", avertizeaza prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune. Din pacate, multi romani nu constientizeaza incă gradul sporit de risc implicat de hipertensiune si complicatiile asociate acesteia, mai ales in cazul persoanelor cu varste de peste 50 de ani. Cele mai severe complicatii ale hipertensiunii sunt accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficienta cardiaca sau renala, ne explica prof. dr. Dorobantu

Vicepresedintele Societatii Romane de Hipertensiune, profesor dr. Crina Sinescu, a explicat că hipertensiunea este o boală foarte înselatoare, care "nu doare si nu ustura".

"Aproape că nu are simptome. Cel mai tanar pacient pe care il am cu această afectiune are 16 ani, dar sunt si pacienti cu 17, 18 ani. Nu se mai poate vorbi despre o varsta minima. Pe masura ce inaintam in varsta, riscul de hipertensiune creste", a declarat Crina Sinescu.

In ziua de 16 mai, în curtea Spitalului Colțea, se va măsura gratuit tensiunea arteriala, in cadrul campaniei nationale "Viteza ucide... nu numai în trafic. Controleaza-ți tensiunea arteriala!", derulata de Societatea Romana de Hipertensiune, ajunsa la a IV-a editie, care isi propune, la fiecare editie, să crească gradul de constientizare a populatiei cu privire la problematica hipertensiunii arteriale. Campania se v desfasoara în Bucuresti, Iasi, Pitesti si este prilejuita de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii — 17 mai.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră