Herpesul genital, în perioada sarcinii, dublează riscul de autism la copil

23 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Herpesul genital, în perioada sarcinii, dublează riscul de autism la copil

Infecția cu virusul herpetic genital în timpul sarcinii dublează riscul ca femeia să aducă  pe lume un copil cu autism, susține un studiu publicat în această săptămână, transmite site-ul doctissimo.

Credem că răspunsul imunitar al mamei la atacul virusului HSV-2 al herpesului ar putea afecta dezvoltarea sistemului nervos central al fătului, mărind riscul de autism, explică Milda Mahic, cercetător la Centrul de infecții și imunitate din cadrul Universității Columbia din New York, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista mSphere. Cercetătorii nu cred că riscul este direct legat de infectarea fătului, deoarece ar putea fi fatal. Ei insistă mai curând pe reacția organismului mamei sau pe o reactivare a infecției herpetice, asociată cu inflamarea în proximitatea uterului. 

Analiza eșantioanelor
Pentru acest studiu, cercetătorii au studiat eventualele legături între cinci agenți patogeni ,denumiți în mod curent  Torch, și tulburarea de spectru autist. Torch reprezintă parazitul Toxoplasma gondii, rubeola,, virusurile herpes (HVS 1 și 2) și citomegalovirusuri, infecția provocate de acestea în timpul sarcinii putând să provoace avort, malformații congenitale. Eșantioanele de sânge, provenite de la 412 mame și copiii acestora, diagnosticați cu autism, au fost studiate în paralel cu eșantioanele de la 463 de femei și copiii născuți sănătoși. Studiul pe cele după grupe a fost supervizat de Institutul pentru sănătate publică din Norvegia. Eșantioanele de sânge au fost prelevate în două rânduri: în a 18-a săptămână de sarcină și la naștere, pentru a analiza nivelul anticorpilor față de fiecare dintre cei cinci agenți patogeni. 
 

Băieți
Cercetătorii au constatat o legătura între nivelul ridicat al anticorpilor virusului  herpetic și autism, dar nu și în cazul celorlalte virusuri din grupul Torch. Aceste rezultate confirmă datele epidemiologice furnizate de studiile precedente, indicând că activarea sistemului imunitar al mamei la începutul și în perioada de mijloc a sarcinii este legată, pe termen lung, de tulburările de dezvoltare și de comportament la copii. Efectele nefaste ale anticorpilor la virusul herpetic au fost observate numai la băieți, care, în general, sunt mai afectați de autism. 

Virusul, latent în celulele nervoase
În SUA, aproximativ o femeie din cinci este purtătoare a virusului HSV-2 responsabil de herpesul genital, care este extrem de contagios și care se transmite pe cale sexuală. După puseul infecțios inițial, virusul rămâne viu și se cuibărește în celulele nervoase. Puseele se repetă periodic, dar frecvența lor scade pe măsură ce organismul își dezvoltă imunitatea. 

Nuanțe

Interogați de CNN privitor la aceste concluzii alarmiste, experții le-au nuanțat. Prof. dr. David Winston Kimberlin, specialist în boli infecțioase la copii în cadrul Universitatății Alabama, spune că femeile însărcinate nu trebuie să se îngrijoreze în privința legăturii între herpesul genital și autism stabilită doar de un singur studiu de explorare. Potrivit Amalia S. Magaret, profesor de medicină la Universitatea din Washington, aceste concluzii sunt subiective și nu pot fi motive de îngrijorare. Autorii studiului recunosc, totuși, că testele trebuie aprofundate și realizate pe grupuri mai mari de populație

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră