Gumă de mestecat: Soluţia pentru o recuperare mai rapidă după cezariană!

28 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Gumă de mestecat: Soluţia pentru o recuperare mai rapidă după cezariană!

Guma de mestecat ar putea fi o soluţie ieftină, uşor de aplicat pentru recuperarea după cezariană. Ideea de a mesteca gumă oferă organismului iluzia de a mânca, ceea ce ar permite punerea în acţiune a sistemului digestiv. Ceea ce este foarte important în condiţiile în care întârzierea normalizării funcţionării gastro-intestinale poate avea consecinţe grave.

Ileusul postoperatoriu – o oprire sau o încetinire tranzitorie a tranzitului intestinale, asociată cu balonări, crampe, greţuri, vărsături, incapacitatea de defecaţie – este un efect nedorit curent, care afectează aproximativ un sfert dintre persoanele care au trecut printr-o intervenţie chirurgicală la nivelul intestinului.

Or, autorii sugerau în februarie 2015, în revista Bibliotheque Cochrane, un tratament ieftin şi accesibil: guma de mestecat. Ideea de a mesteca gumă oferă organismului iluzia de a mânca şi permite punerea în funcţiune a sistemului digestiv.

La jumătatea lunii octombrie anul acesta, cercetătorii brazilieni s-au interesat în special de femeile care au făcut cezariană, precizează site-ul medscape.

Ei au publicat în revista Bibliotheque Cochrane 17 studii efectuate în 9 ţări pe un lot format din 3.149 de femei.

Unele dintre ele au folosit gumă de mestecat, în timp ce altele au beneficiat de îngrijirile medicale obişnuite după cezariană.

Potrivit autorilor, femeile care au folosit gumă de mestecat au avut prima flatulenţă în medie cu şapte ore mai devreme, comparativ cu celelalte.

Acest efect era identic indiferent dacă este vorba de prima cezariană sau o nouă operaţie, indiferent de cât timp femeia a mestecat gumă, de perioada dintre operaţia de cezariană şi folosirea acestui produs... spun autorii studiului.

Evident, sunt necesare studii aprofundate pentru determinarea cu precizie a modului cum acţionează şi cum ar trebui folosită această soluţie. Totuşi, ea ar putea fi recomandată mai ales tinerelor mame, dată fiind absenţa raportării unor efecte nedorite.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră