Grupa sanguină influențează riscul cardiovascular|!?

27 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Grupa sanguină influențează riscul cardiovascular|!?

Persoanele cu  grupa de sânge 0 ar prezenta un risc cardiovascular mai mic, comparativ cu cele cu grupa A, B sau AB, transmite site-ul passionsante.be, având ca sursă Societatea Europeană de Cardiologie.   

Această asociere a făcut deja obiectul mai multor studii. 

Mai nou, o echipă de specialiști de la Universitatea Groningen din Olanda a procedat la o meta-analiză a zeci de studii, în care au fost incluși 1,4 milioane de adulți, care au cercetat legătura dintre grupa de sânge și apariția unui eveniment cardiovascular: infarct (criză cardiacă), boala coronariană, ischemie cardiacă și insuficiență cardiacă. Specialiștii olandezi au ajuns la concluzia că persoanele care aparțin grupelor de sânge A, B, AB  (non 0) sunt expuse unui risc cardiovascular cu 9% mai mare, comparativ cu cele cu grupa de sânge 0.  

Acest risc este calificat ”statistic semnificativ” de cercetători, care adaugă că nu au constatat diferențe în privința ratei de deces legat de aceste probleme. Rezultatele acestui studiu de ultimă oră trebuie explicate. Și câteva ipoteze au fost avansate. 

Persoanele non 0 ar putea prezenta concentrații mai mari al factorului von Willebrand, o proteină implicată în procesul de agregare plachetară (coagulare și cicatrizare) și care a fost asociată cu tromboza. 

Persoanele non 0 ar prezenta un nivel mai ridicat de galectină-3, proteină asociată cu procesul inflamator și insuficiența cardiacă. 

Așa cum explică unul din autorii studiului, sunt necesare cercetări pentru identificarea motivelor acestei aparente creșteri a riscului cardiovascular la persoanele non 0. Aceasta ar putea contribui la o mai bună definire a riscului cardiovascular în funcție de grupa de sânge și a integra acest parametru în evaluarea individuală, pe lângă ceilalți parametri: vârstă, sex, colesterol, tensiune arterială, factori de risc legați de stilul de viață. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră