Ministerul Sănătății: Deocamdată, nu avem epidemie de gripă

31 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Ministerul Sănătății: Deocamdată, nu avem epidemie de gripă


Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat Ministerul Sănătății că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendinţă de creştere semnificativă.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și până la data de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel național.
Numărul total de infecții respiratorii acute este cu 8% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeasi săptămână din anul 2015 și cu 11% mai mare comparativ cu cel din săptămâna precedentă.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, inițial,  500 000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite  direcţiilor de sănătate publică. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc.

Vaccinul gripal distribuit în acest an conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, femei însărcinate, conform strategiei Ministerului Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Având în vedere situația din Ucraina, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure ca unitățile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică și nespecifică a gripei (purtarea echiamentului de protecție, limitarea circulației bolnavilor și aparținătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) și să raporteze zilnic orice caz cu evoluție și simptomatologie asemenătoare gripei.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră