Prof.dr. Monica Luminos: Vaccinul antigripal sau fast food! Preţul e acelaşi, efectele sunt diferite!

05 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof.dr. Monica Luminos: Vaccinul antigripal sau fast food! Preţul e acelaşi, efectele sunt diferite!
 
Vaccinul se găseşte în farmacii, la preţuri între 28 şiu 30 de lei, adică echivalentul unui meniu fast – food. Cu deosebire că vaccinul asigură protecţie contra virusurilor gripale care circulă în acest sezon rece, subliniază prof. Luminos.  
 
Chiar dacă este declarată epidemia de gripă, tot ne putem vaccina deoarece anticorpii apar după 7 - 10 zile de la vaccinare şi capătă titlul protector după 14 zile. 
 
În sezonul rece trecut, mai activ a fost virusul gripal B care este mai blând comparativ cu virusurile gripale A (cel mai virulent) şi C. Virusul gripal B se manifestă prin febră, frisoane, dureri musculare, de articulaţii, probleme digestive.
 
Prof. dr. Monica Luminos insistă asupra necesităţii de a ne vaccina cu mic, cu mare: adică înceând cu bebeluşul de şase luni. „Un amplu studiu efectuat în SUA demonstrează că femeile însărcinate care nu se vaccinează antigripal sunt expuse riscului de avort şi complicaţiilor grave. Dar trebuie ştiut că, în vaccin, virusul este mort şi nu determină modificări asupra fătului”, avertizează prof. dr. Luminos. 
 
Sunt exceptate de la acest vaccin: persoanele alergice la ou, care fac tratamente cu citostatice sau suferă de diverse malignităţi.
 
Prof. dr. Luminos reaminteşte că efectele secundare ale vaccinului sunt: durere locală, eritem (înroşire), reacţie febrilă de intensitate mică (38-38,5 grade Celsius). 
„Pentru a asigura protecţia indirectă a persoanelor nevaccinate, potrivit recomandărilor OMS, ar trebui ca între 70% şi 80% din populaţia ţării să se vaccineze”, precizează prof. Luminos. Dar, din păcate, se înregistrează o scădere continuă a numărului persoanelor care investesc 28-30 de lei pentru a se proteja de gripă şi complicaţiile ei: pneumonie, laringită, encefalită, infecţii cu stafilococi, pneumococi, otite, sinuzite, pe fondul prăbuşirii sistemului de apărare a organismului. 
 
În legătură cu dezbaterea existentă în prezent în Franţa potrivit căreia inclusiv farmacistul să poată administra acest vaccin, prof. dr. Luminos pledează pentru formula actuală. Vaccinul să fie administrat de medic după ce acesta evaluează persoana respectivă . Este posibil ca ea să fie sub o infecţie, să aibă angină, febră... şi, evident, nu i se administrează vaccinul. Dacă farmacistul are pregătire în acest sens, după o anamneză temeinică, ar putea şi el să administreze vaccinul, explică prof. Luminos.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră