ALERTĂ ÎN EUROPA. Gripa aviară revine, virusul este EXTREM de contagios! Ce a decis România

28 Noi 2016 | scris de Marina Constantinoiu
ALERTĂ ÎN EUROPA. Gripa aviară revine, virusul este EXTREM de contagios! Ce a decis România


Testele au demonstrat că păsările erau deja contaminate cu tulpina H5N8 a virusului gripei aviare, extrem de contagioasă, care a ucis 30% dintre păsările infectate, dar nu ar fi periculoasă pentru oameni, a anunţat postul public NOS.
În noiembrie, Olanda a întărit măsurile pentru oprirea propagării gripei aviare, după ce mai multe păsări din crescătorii şi mii de păsări sălbatice au murit din cauza acestui virus.
Virusul H5N8 a fost detectat la păsări din zece ţări europene, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Croaţia, Ungaria, Olanda, Polonia, Rusia şi Elveţia.
Ca urmare a informaţiilor primite de la Comisia Europeană şi mesajele de alertă ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală referitoare la situaţia epidemiologică privind gripa aviară din Uniunea Europenă, şi România a luat măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul nostru.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a întreprins următoarele măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României:

-monitorizarea severă a comerţului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de influenţă aviară;

-informarea medicilor veterinari oficiali zonali, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, precum şi a operatorilor economici cu privire la situaţia epidemiologică existentă;

-s-a dispus respectarea cu stricteţe a condițiilor de biosecurite în fermele comerciale de păsări și în gospodăriile populației, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migraţia păsărilor sălbatice ce se află în plină desfășurare şi rolul păsărilor sălbatice „punte” (guguștiuci, vrăbii, porumbei,etc) în difuzarea virusului gripal aviar;

-informarea primăriilor, fermierilor şi a instituţiilor ce deţin responsabilităţi în supravegherea păsărilor sălbatic asupra evoluției focarelor de gripă aviară din alte țări și a măsurilor care trebuie respectate pentru a evita apariția bolii;

-s-a dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploataţiile comerciale și revizuirea programelor de biosecuritate;

-au fost notificate primăriile să dispună interzicerea accesului palmipedelor (rațe, gâște) la luciul de apă și să informeze cetăţenii asupra obligativității menţinerii păsărilor în gospodărie;

-instruirea medicilor veterinari pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influența aviară şi a respectării legislaţiei specifice;

-controlul implementării planurilor de biosecuritate la nivelul exploataţiilor comerciale avicole precum și corectitudinea desfăşurării activităţilor de comercializare a păsărilor vii şi impunerea de restricţii şi măsuri corespunzătoare în cazul în care sunt depistate neconformităţi;

-verificarea şi asigurarea permanentă a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu şi a stocurilor de materiale necesare pentru intervenţie în caz de necesitate,a echipamentelor de protecţie şi a stării utilajelor de dezinfecţie la nivelul DSVSA-lor judeţene.

Autorităţile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi din România şi cu Asociaţia Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări sălbatice existente pe teritoriul României şi la starea de sănătate a acestora.

Începând cu anul 2007, ANSVSA a implementat și desfășoară Programul de monitorizare şi control al influenţei aviare.

Pe această cale, ANSVSA recomandă cetățenilor:

-anunțați, în cel mai scurt timp, medicul veterinar pentru orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la animalele din gospodărie!

-respectați măsurile dispuse de autorități privind circulația animalelor!

Vicepreşedintele ANSVA, Mihai Ponea, a declarat, potrivit mediafax.ro, că virusul H5N8 a fost descoperit la o lebădă moartă în Constanţa.

"Au fost prelevate probe de la o lebădă găsită moartă în Constanţa, iar în urma rezultatelor s-a stabilit că este vorba despre virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare. Se formează o zonă de supraveghere şi una de protecţie şi se vor lua măsuri severe de biosercuritate. Vor fi controlate toate gospodăriile din zonă, fermele de păsări, târgurile şi nu va mai pleca nicio pasăre fără contol sanitar-veterinar”, a declarat Mihai Ponea.

Conform sursei citate, România se afla în stare de alertă de săptămâna trecută, când autorităţile din Ungaria au dispus sacrificarea păsărilor existente în apropierea focarelor de gripa aviară din localităţile Bugac şi Kiskunmajsa.

"Noi am luat măsuri restrictive la graniţa de vest, pentru că cel mai aproape focar era la 10 kilometri de noi, dar iată că a apărut în cealaltă parte a ţării, la Constanţa, la o pasăre migratoare: lebăda”, a spus vicepresedintele ANSVA.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră