Iau medicamente contra colesterolului şi totuşi nu scade. Află de ce!

07 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Iau medicamente contra colesterolului şi totuşi nu scade. Află de ce!

1. Unt în loc de uleiuri vegetale
Untul este compus din grăsimi (80%), din care 60%-65% sunt grăsimi saturate. Dacă facem abuz de unt, grăsimile saturate vor reuşi să formeze colesterolul rău (LDL).
Totuşi, nu trebuie să eliminăm untul din alimentaţie, deoarece el conţine vitamina A. Cu menţiunea, să nu depăşim 10 grame pe zi, spune dr. Arnaud Cocaul, medic nutriţionist. Pentru prepararea alimentelor, se recomandă uleiurile vegetale, care reduc nivelul colesterolului total şi se comportă bine la temperaturi ridicate. În special, se recomandă uleiul de măsline, uleiul de colza.

2. Carne în loc de peşte
Dr. Arnaud Cocaul, citat de medisite, este foarte categoric: preparatele din carne grasă doar o dată pe săptămână. Antricotul de porc şi carnea de raţă sunt considerate cele mai „grase cărnuri”. În locul lor, puneţi în farfurie peşte, care este şi gustos, şi contribuie la reducerea colesterolului rău.

3. A refuza categoric migdalele
Migdalele conţin fitosteroli, care au o structură chimică apropiată colesterolului, explică dr. Arnaud Cocaul. Astfel, migdalele împiedică în bună parte absorbţia colesterolului. Nucile, caju, alunele au acelaşi efect. Se recomandă, circa zece migdale pe zi.

4. A uita legumele uscate
Fasole uscată, linte, mazăre..., toate sunt excelente datorită conţinutului valoros în fibre solubile. Ele formează un gel vâscos în stomac, schestrând moleculele de colesterol. 3 grame zilnic (100 de grame de legume uscate), asociate cu o alimentaţie adaptată, permit reducerea cu aproximativ 10% a nivelului colesterolului din sânge. Iată un argument solid în favoarea legumelor uscate.

5. Medicamente 
Sunt unele medicamente care măresc sinteza colesterolului. În special, este vorba de steroizii anabolizanţi, folosiţi pentru creşterea masei musculare, în tratamentul acneei (retinoide), de diuretice şi de corticoide. Dacă avem probleme cu nivelul colesterolului din sânge automedicaţia este extrem de periculoasă, soluţia fiind consultarea medicului şi reţeta cu medicamentele prescrise de acesta.

6. Plăceri considerate nevinovate
Produse de patiserie, brânzeturi, dulciuri... De foarte multe ori, ne premiem pentru cine ştie ce faptă cu ceva dulce. Nimeni nu spune că trebuie să uităm total de aceste produse, ci doar că trebuie să le rărim: o porţie de brânză pe zi şi, atenţie, un foietaj, pe săptămână!

7. A nu face sport
Sportul este cel mai eficient medicament anticolesterol. Deoarece sportul contribuie eficient la scăderea colesterolului rău şi a nivelului colesterolului total. Înot, ciclism, gimnastică de sală... Ideal este să facem sport de 2-3 ori pe săptămână, între 30 şi 60 de minute. Benefice sunt inclusiv mersul pe jos în ritm alert şi grădinăritul.

8. A te supăra pe fructe şi legume
Nutriţionistul Arnaud Cocaul spune că, în stomac, fibrele din fructe şi legume prind grăsimile ca într-o capcană, împiedicând absorbţia lor. Elocventă în acet sens este pectina din mere. De asemenea, fructele şi legumele conţin antioxidanţi care neutralizează efectele negative ale colesterolului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră