Persoanele cu grefă de organe, mai expuse riscului de melanom

14 Aug 2015
Persoanele cu grefă de organe, mai  expuse riscului de melanom
Persoanele care au beneficiat de o donare de organe sunt expuse riscului de melanom, susţine un studiu al Universităţii John Hopkins (Washington), publicat la 13 august în Journal of Investigative Dermatology. Potrivit acestui studiu, medicamentele administrate contra respingerii organului grefat interacţionează negativ cu razele ultraviolete, cu efecte asupra celulelor, mărind, astfel, riscul de melanom, o formă extrem de agresivă de cancer al pielii. Aceste medicamente, numite imunosupresoare, sunt indispensabile pentru reuşita unei grefe. Ele împiedică organismul primitorului de a rejecta grefonul, pe care sistemul imun îl consideră un corp străin. Totuşi, aceste medicamente sunt administrate toată viaţa şi nu sunt lipsite de efecte secundare.

De trei ori mai multe decese de melanom la persoanele cu grefe

Autorii studiului au analizat 139.991 de persoane cu pielea albă, cu grefă, din SUA, între 1987 şi 2010. « În această cohortă de primitori de organe, reprezentativă şi extinsă, incidenţa apariţiei melanomului invaziv este de două ori mai mai mare comparativ cu populaţia generală », a declarat Hilary Robbins, cercetătoare la Universitatea John Hopkins, autoarea principala a studiului. « Mai mult, mortalitatea specifică pusă pe seama acestui tip de cancer agresiv se multiplică cu trei în cazul persoanelor cu transplant de organe, sugerând că agresivitatea melanomului este amplificată sub tratamentul imunosupresor », mai adaugă autoarea studiului.

În timp ce rata de deces a pacienţilor cu cancer al pielii este de 10% în zece ani, ea ar putea ajunge la 30% la persoanele cu grefă suferinde de melanom. « O posibilă interpretare a rezultatelor noastre constă în faptul că medicamentele imunosupresoare ar mări efectele razelor ultraviolete (UVA şi UVB) asupra AND-ului celulelor pielii. Acest efect, asociat cu expunerile neprotejate la razele ultraviolete, contribuie la apariţia melanoamelor », spune cercetătoarea.

Concluzia : persoanele cu grefă de organe trebuie să-şi dubleze vigilenţa înainte de a se expune razelor ultraviolete. Aceste persoane trebuie să-şi reducă timpul de expunere şi să folosească sistematic creme cu protecţie totală. De asemenea, anual, ele trebuie să meargă la un consult dermatologic pentru detectarea oricărei anomalii.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră