Scienceset Avenir: Chirurgii polonezi au reusit o grefa multipla de laringe, trahee, faringe, esofag, tiroida, muschi si piele

05 Mai 2015
Scienceset Avenir: Chirurgii polonezi au reusit o grefa multipla de laringe, trahee, faringe, esofag, tiroida, muschi si piele
 Chirurgii polonezi au reusit o grefa de mai multe organe ale gatului. Operatia extrem de laborioasa a durat 17 ore, un veritabil maraton al medicilor polonezi de la Gliwice pentru reusita unei operatii rare. Medicii polonezi au anuntat luni, 4 mai, ca au efectuat cu succes o grefa complexa a mai multor organe al gatului.

Chirurgii de la Centrul oncologic Gliwice au reusit sa grefeze unui pacient in varsta de 37 de ani, bolnav de cancer, laringele, traheea, faringele, esofagul, tiroida, muschii si pielea. Aceasta remarcabila operatie a avut loc la 11 aprilie 2015.

La conferinta de presa de luni, 4 mai, pacientul, Michal, a fost prezent si a pronuntat cu dificultate cateva cuvinte : « Multumesc tuturor pentru tot ceea ce au facut ». Profesorul Adam Maciejewski, seful echipei care a realizat complicata grefa, citat de agentia PAP, a declarat : «Am fost surprinsi de rapiditatea cu care Michal a inceput sa respire si sa vorbeasca ».

Profesorul Maciejewski a precizat ca « doua operatii similare au fost efectuate pana acum in lume, dar aceasta este cea mai complexa ». Premiera mondiala a unei asemenea grefe a fost realizatata in 1998, in SUA : un barbat si-a pierdut corzile vocale intr-un accident de motocicleta si a beneficiat de o grefa de laringe, tiroida si gat. (M.M.)  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră