E posibilă oprirea cancerului metastazat!

12 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
E posibilă oprirea cancerului metastazat!


Cercetările, publicate în revista Nature, au evidențiat, în premieră, că proteina CD 36, implicată în absorbția acizilor grași, facilitează răspândirea cancerului. Această descoperire vine cu informații prețioase pentru explicarea procesului de metastazare a cancerului și pentru realizarea de noi metode capabile să stopeze răspândirea bolii. Cercetătorii spanioli au descoperit proteina CD 36 în multe tipuri de cancer metastazat (melanom, cancer ovarian, de vezică urinară, mamar, pulmonar).

Pentru a explica implicarea acestei proteine, cercetătorii au injectat-o în celulele sănătoase și au avut surpriza de a observa transformarea acestora în celule metastatice.

Profesorul Benitah susține că proteina CD 36 este un marker al celulelor metastatice, chiar dacă nu au fost studiate toate tipurile de tumori. Cercetările au fost efectuate pe șoareci și ele au evidențiat că 50% dintre cobaii inoculați cu celule tumorale umane, hrăniți cu diete bogate în grăsimi, au avut metastaze mai mari și mai frecvente, comparativ cu șoarecii care au beneficiat de o dietă echilibrată. Interesant este că, după ce au fost injectați cu celule tumorale tratate anterior cu acid palmitic, toți șoarecii cu proteina CD 36 au făcut metastaze.

Cercetătorii spanioli au mers mai departe și au blocat proteina CD 36 prin administrarea de anticorpi șoarecilor cu cancer oral metastazat. Uimitor, cercetătorii au observat că, după administrarea anticorpilor, metastazele s-au diminuat cu 80-90-%, iar în cazul a aproximativ 20% dintre șoareci, metastazele au dispărut complet.
În prezent, cercetările vizează realizarea de noi terapii capabile să blocheze proteina CD 36 în beneficiul bolnavilor de cancer.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră