Gingivitele măresc riscul de accident vascular, cancer, naştere prematură...

29 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Gingivitele măresc riscul de accident vascular, cancer, naştere prematură...

Gingivitele sunt  inflamaţii ale gingiilor, care pot favoriza apariţia unor boli grave, cum sunt accidentele vasculare sau cancerul, dar şi naşteri înainte de termen.

Explicaţii
Gigivitele acţionează la distanţă prin mediatori ai inflamaţiei. Bacteriile care se află la originea infecţiilor din cavitatea bucală provoacă inflamarea ţesuturilor. Factorii de inflamare ajung în acel moment în sânge. Prin vasele de sânge aceşti factori favorizează formarea de cheaguri de sânge (ateroscleroza) susceptibile de a obtura o arteră şi de a provoca un infarct. În cazul în care cheagul se desprinde, el poate ajunge prin circulaţia sângelui la creier, unde este posibilă blocarea arterei şi, vorbim în acest caz, de accidentul vascular cerebral (AVC). 
În cazul persoanelor suferinde deja de o boală de inimă, sângerările gingivale accentuează trecerea bacteriilor şi a factorilor inflamatorii în sânge, care pot să afecteze valvele şi ţesuturile cardiace  (infecţia miocardului). De altfel, parodontita a fost asociată cu riscul unui nou eveniment cardiac după un accident cardiac. Aşadar, sănătatea bucodentară contribuie la prevenirea recidivelor cardiovasculari. 

Inima şi vasele de sânge nu sunt singurele sisteme care pot fi afectate de problemele buco-dentare. Gingivitele pot să favorizeze unele boli inflamatorii, începând cu decompensarea diabetului, boală, care prin ea însăşi favorizează gingivitele. Or, diabetul poate evolua în mod tăcut ani la rând până la apariţia şi manifestarea complicaţiilor, uneori, grave... Dacă nu sunt tratate, inflamaţiile parodonţiului sunt susceptibile de a declanşa alte complicaţii grave, cum ar fi insuficienţa renală sau cancerul... 
Prin acelaşi mecanism, ce implică pătrunderea în circulaţia sângelui a mediatorilor inflamatorii, parodontitele au influenţe în apariţia cancerului. Astfel, persoanele suferide de o boală parodontală prezintă un risc mărit de cancer al gurii, capului, gâtului şi limbii. 

Sarcină
În perioada sarcinii, modificările hormonale măresc sensibilitatea bucodentară. Astfel, gingivitele (sângerări, inflamări, înroşiri, dureri...) sunt frecvente. Or, această inflamare a gingiilor măreşte riscul de naştere înainte de termen. De aceea, se recomandă consultarea dentistului înainte de sarcină şi rezolvarea tuturor problemlor buco-dentare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră