Atenţie la ganglionii de mici dimensiuni, nedureroşi şi persistenţi, deoarece pot fi semnul tuberculozei sau al cancerului!

04 Feb 2020 | scris de M.M.
Atenţie la ganglionii de mici dimensiuni, nedureroşi şi persistenţi, deoarece pot fi semnul tuberculozei sau al cancerului!

Descoperirea unui ganglion sub piele este rapid o sursă de nelinişte. Dar, în mod frecvent, în acest mod organismul se apără de o infecţie locală.

Iată câteva întrebări pe care ni le punem curent şi la care răspund doctorul Gregoire Cozon, imunolog, şi doctorul Gilles Lazimi, medic generalist, pentru TopSante.

Este normal ca unii ganglioni să fie depistaţi la palpare? Doctorul Gregoire Cozon spune că da.

A simiţi la palpare un ganglion de mici dimensiuni este ceva normal. Unele lanţuri ganglionare superficiale sunt palpabile, în special sub braţ.

Este, de asemenea, posibil să simţim ganglionii cervicali (la nivelul gâtului) sau sub-mandibulari, în special la adolescenţi şi tineri. Dar, dacă ganglionii îşi măresc volumul, atunci este motiv de nelinişte.

O infecţie dentară poate să provoace apariţia unui ganglion? Da, răspunde dr. Gilles Lazimi, medicină generală.

În majoritatea cazurilor, ganglionul îşi face simţită prezenţa atunci când este o infecţie pe un fond de drenaj, explică dr Lazimi.

În gât, sub bărbie, poate fi o infecţie ORL sau poate fi o infecţie ginecologică etc, precizează dr. Cozon.

Ganglionul se retrage în cel puţin şapte zile în infecţiile beningne, sub efectul unui tratament cu antibiotice eficiente.

Dacă ganglionul persistă şi nu se retrage, fie medicamentul nu este adaptat germenului responsabil, fie este vorba de altă cauză şi se impun examene medicale suplimentare.

Ganglionul de sub braţ după epilare este ceva frecvent? Nu. Apariţia unui ganglion sub braţ nu are legătură cu epilarea, indică dr. Nina Roos, dermatolog.

Poate fi mai curând o foliculită, inflamarea unui folicul pilos dureros. Poate fi un lipom, un chist, un abces sub-cutanat şi cel mai bine este să consultăm medicul pentru un diagnostic prompt şi corect.

Ganglionul dureros este un semn rău? Nu. Mai curând, dimpotrivă. Cu cât ganglionul este mai dureros, cu atât ne gândim la o inflamare acută, deci la o reacţie banală a organismului, explică dr. Cozon.

În aces caz, ganglionul este mai curând mobil sub acţiunea degetelor. El poate fi cald şi pielea roşie. În schimb, un ganglion mic, nedureros este motiv de nelinişte. El poate fi semnul unei infecţii cronice (tuberculoză...), uneori al unui cancer. Dar nu trebuie mers cu gândul atât de departe.

Dimensiunea ganglionului (sub un centimetru sau mai mare), consistenţa lui (fermă sau moale) şi localizarea sunt elemente importante, dar contextul şi examenul clinic sunt indispensabile pentru precizarea diagnosticului, subliniază dr. Lazimi.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră