Florin și Loredana: Poveste de iubire între doi pacienți care au primit inimi noi, la Târgu Mureș

08 Noi 2018 | scris de M.C.
Florin și Loredana: Poveste de iubire între doi pacienți care au primit inimi noi, la Târgu Mureș

Poveste excepțională de dragoste între un moț și o oșeancă. Povestea de iubire a început la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș, unde cei doi au fost supuși unor intervenții de transplant cardiac.

Tânărul se numește Ioan Florin Făgețan și este din localitatea Cenade, județul Alba. Aleasa inimii sale este Loredana Adina, din Negrești-Oaș, Satu-Mare. 

În 2009, Florin a fost beneficiarul unui transplant de cord la IUBCvT din Târgu Mureș, iar în 2010 se afla internat, atunci când a venit, pentru transplant, și cea care urma să îi devină soție.

Ioan Florin Făgețan avea doar 24 de ani când a intervenit transplantul. La 23 de ani inima a început să-i cedeze inima după ce a suferit două răceli severe, motiv pentru a care a ajuns cap de listă pentru un transplant de cord.

Într-o sâmbătă din octombrie, Florin Făgețan s-a simțit rău. Ziua începuse la cules de porumb, continuase cu un duș, iar pe seară îl dureau deja atât de tare pieptul, brațele, picioarele, încât Ioan, tatăl lui, l-a dus la spitalul cel mai apropiat, din Blaj.

La 23 de ani, Florin avea cardiomiopatie dilatativă – inima lui funcționa la o capacitate de 30 la sută, pentru că era atât de mărită încât medicul de gardă din Blaj a exclamat: „Copilul ăsta are o inimă de cal.”

În 2009 primit o inimă nouă, iar acum vine de două ori pe an la control și are o viață aproape normală.

Imediat după transplant a contractat însă o infecție care a ajuns la plămâni, medicii fiind nevoiți să-i extragă din plămâni 750 ml de lichid. În anul următor, aflat la un control în spital, a întâlnit-o pe Loredana.

Tânărul, acum în vârstă de 33 de ani, spune că l-a apropiat de soția sa, de 28 de ani, din Negrești Oaș, experiența comună, pentru că o persoană sănătoasă nu poate înțelege întotdeauna nevoile uneia care a suferit un transplant.

Au legat imediat o prietenie și ulterior s-au căsătorit: „Înainte de transplant mi-a fost foarte, foarte greu, doar 20%, poate chiar mai puțin, mi-a mai funcționat inima. 9 luni de zile am fost un caz grav și s-a realizat cu ajutorul medicilor de la Târgu-Mureș transplantul. Am soția care și ea a fost transplantată în 2010, tot de cord. Aici, pe secție ne-am întâlnit. Era internată pentru transplant și am discutat cu mama ei să aflu cum e. După transplant, am mai ținut legătura cu ea și în 2012 am cerut-o de soție, ea a fost de acord și de atunci ne continuăm viața împreună”, a declarat Ioan Florin Făgețan în cadrul unei conferințe de presă la Institutul Inimii.

Cei doi soți nu pot să aibă copii din cauza tratamentului cu imunosupresoare, medicamente care se iau cu scopul de a reduce imunitatea astfel ca organismul să nu respingă cordul. Totuși, fiind amândoi transplantați își înțeleg mai bine nevoile.

În plus, Ioan are o legătură strânsă și cu familia donatorului, o femeie cu șase copii din Oradea. Muncea în Austria și, după un accident cu bicicleta, intrase în moarte cerebrală. Soțul ei ceruse ca organele să-i fie prelevate în România.

 „A fost o femeie în vârstă de 42 de ani de la Oradea. Are șase fete. Am fost și la ei acasă și acum ținem legătura prin telefon, Facebook… Mai povestim, ne întrebăm ce facem, cum suntem. Au fost și ei de acord să vadă la cine a ajuns cordul și eu am fost de acord să văd familia. Au fost unii care au zis să nu mă duc, că-mi cere inima înapoi, dar sunt niște aberații…”, explică acum tânărul.

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș cel de-al cincilea transplant de cord de anul acesta, însă lista de așteptare numără la această dată peste 100 de pacienți, 30 fiind cu indicație imediată de transplant. 

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră