Performanţă medicală: Îndepărtarea laparoscopică a unui fibrom uterin gigant şi după numai două luni a rămas însărcinată

18 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Performanţă medicală: Îndepărtarea laparoscopică a unui fibrom uterin gigant şi după numai două luni a rămas însărcinată


”Pacienta s-a prezentat in 2014 cu un fibrom cât o sarcină, fără nicio speranţă, după numeroase consulturi în care singura variantă prezentată era operaţia de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter. Intervenţia a durat aproximativ 3 ore, operaţia a fost una dificilă, fibromul fiind mai mare decât uterul şi dificil de operat chiar şi pe cale clasică. I s-au administrat antibiotice, iar după două săptămâni, am operat-o laparoscopic, putând păstra uterul şi eliminând doar tumoarea gigant. Recuperarea a fost foarte rapidă, în doar două zile pacienta fiind externată”, explică dr. Silviu Istoc.
La doar două luni după operaţie, pacienta a rămas însărcinată şi a născut în ianuarie 2016 o fetiţă perfect sănătoasă. Sarcina a decurs foarte bine, ajungând până la termen.

La naştere, uterul a rezistat foarte bine, ţinând cont de operaţia suferită.

„Şansele de a rămâne însărcinată sunt întotdeauna mai mari prin efectuarea intervenţiei laparoscopice decât prin operaţia deschisă. În cazul celei din urmă apar anumite aderente, nişte cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompele uterine şi pot cauza infertilitatea. Operaţia este una dintre cele mai dificile intervenţii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales în cazurile în care dimensiunea fibromului este foarte mare”,mai precizează doctorul Silviu Istoc.

Pacienta povesteşte că fibromul i-a fost descoperit când avea doar 5 cm la un control de rutină. Fibromul a ajuns la 17 cm, era necrozat aseptic, fiind în pericol de se canceriza. De când m-a consultat domnul doctor m-a asigurat că nu este malign şi că îl poate îndeparta şi aşa a şi fost, operaţia a decurs foarte bine, după o săptămână chiar am fost în vacanţă, iar în două luni am rămas însărcinată natural. Fiind din Iaşi, consultaţiile au fost şi la distanţă, dar domnul doctor este foarte deschis aşa că am comunicat în fiecare săptămână. Am născut prin cezariană o fetiţă, uterul meu este acum sănătos şi nu pot să am decât cuvinte de laudă şi admiraţie pentru cel care ne-a ajutat să fim părinţi”,a declarat pacienta.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră