Fentanilul, opioidul care l-a ucis pe Prince, provoacă numeroase decese în SUA

03 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Fentanilul, opioidul care l-a ucis pe Prince, provoacă numeroase decese în SUA

Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat în anii 1950, în Belgia, de către Paul Janssen, cu o potenţă analgezică de aproximativ 80 ori mai mare decât morfină. A fost introdus în practica medicală în anii 1960 ca anestezic intravenos. Acest narcotic sintetic este folosit ca analgezic în procedurile chirurgicale datorită efectelor adverse minime la nivel cardiac.

Fentanilul este cel mai puternic opioid cunoscut în prezent (cel mai eficient în tratarea durerilor severe asociate neoplasmelor). Conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), fentanilul este un opioid mai puternică de 50 de ori comparativ cu heroina şi de 100 de ori comparativ cu morfina. 

Celebrul Prince, 57 de ani, a fost găsit mort în reședința sa, anul acesta,  la 21 aprilie. Potrivit raportului medicului legist, publict joi, cauza decesului a fost o supradoză autoadministrată din acest medicament.

Comparativ cu 2013, în 2014, numărul deceselor provocate de  supradozele cu opioide sintetice a crescut cu peste 80% mare parte din aceste decese provocate de fentanilul produs în laboratoare ilegale. 

Autoritățile americane antidrog (The U.S. Drug Enforcement Administration) au emis o alertă la nivel federal cu privire la pericolul reprezentat de fentanil, avertizând că decesul poate fi provocat chiar de o doză mică. Fentanilul este destinat în exclusivitate pacienților cu boli în stadii terminale. Această substanţă este produsă în cantități din ce în ce mai mari în laboratoare ilegale și vândută pe piața drogurilor.

Burt Kahn, avocat specializat în malpraxis, a precizat că, dacă Prince lua acest calmant cu o rețetă,  medicul care a prescris-o poate răspunde penal. "Fentanilul este un medicament care nu ar trebui niciodată prescris unui pacient așa cum era Prince, care nu suferea de cancer în fază terminală, pentru că pericolul de supradoză este foarte ridicat", a susținut Kahn.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră