Ebola : transmitere sexuala de la un barbat declarat vindecat

07 Mai 2015
Ebola : transmitere sexuala de la un barbat declarat vindecat
 Un barbat, declarat vindecat de Ebola in urma cu cinci luni, este suspectat ca a contaminat o femeie in timpul raporturilor sexuale neprotejate, potrivit unui studiu de caz publicat de Centrele pentru controlul bolilor din SUA (CDC).

Vineri, 1 mai 2015, CDC a prezentat un studiu efectuat pe o femeie despre care se crede ca a fost contaminata de un barbat considerat vindecat in urma cu mai multe luni. Femeia este din Liberia si a fost testata pozitiv la virusul Ebola la 20 martie 2015. Ea fost spitalizata imediat la Monrovia. Este o premiera inregistrata in Liberia.

Ancheta epidemiologica indica faptul ca singurul contact posibil pe care aceasta femeie l-ar fi putut avea cu virusul era in timpul raportului sexual vaginal neprotejat. Barbatul implicat in acest caz a fost declarat vindecat in 7 octombrie 2014. Dar noile analize la care a fost supus au indicat prezenta particulelor virale in lichidul seminal al barbatului. Ceea ce pare sa confirme ca supravietuitorii febrei Ebola pot sa mai contaminez alte persoane in timpul raporturilor sexuale neprotejate.

Barbatul a declarat ca a avut intre trei si cinci raporturi sexuale si cu o alta femeie in ultima saptamana a lunii februarie si data de 15 martie. Analizele efectuate acestei femei la 27 martie nu au indicat urme de virus. In aceste conditii, cercetatorii nu pot inca sa afirme cu certitudine riscul contaminarii in timpul raportului sexual. Totusi, este clar ca aceasta posibilitate devine din ce in ce mai credibila. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră