Dușurile îngrașă: spălatul prea des ar putea duce la creșterea în greutate spune un nou studiu

16 Mai 2022
Dușurile îngrașă: spălatul prea des ar putea duce la creșterea în greutate spune un nou studiu

Chiar poți să te îngrași făcând un duș? Un nou studiu din Norvegia ne spune că spălatul prea des ar putea fi un factor de creștere în greutate. În timp ce unele studii sugerează că un duș fierbinte timp de 5 minute ne poate ajuta să ardem 62 de calorii, un alt studiu ne amintește că anumite acțiuni zilnice ne-ar putea, dimpotrivă, să ne facă să ne îngrășăm. Cel mai recent studiu sugerează că spălatul prea des ne poate îngrașa.

Potrivit acestui studiu foarte serios realizat de cercetătorii norvegieni și publicat în revista Environmental Science & Technology, nu dușul ca atare ne-ar putea îngrașa, ci produsele pe care le folosim. După ce au analizat 34 de produse diferite găsite în băile noastre, o treime dintre acestea (adică 11 produse) conțin componente dăunătoare în ambalajul lor. Componentele găsite în diferitele sticle de plastic sunt aceleași cu cele găsite în burete sau în sacii de gunoi și ar interfera cu hormonii prezenți în organism. Aceasta ar avea ca efect modificarea procesului metabolic și ar participa la dezvoltarea celulelor adipoase. Cu alte cuvinte, prin utilizarea prea frecventă a acestor produse, aceste substanțe chimice ar putea duce la creșterea în greutate.

 „Experimentele noastre arată că produsele obișnuite din plastic conțin un amestec de substanțe care pot fi un factor relevant și subestimat din spatele supraponderalității și obezității”, a spus Martin Wagner, profesor asociat și unul dintre autorii studiului.

Cele 11 substanțe indicate în studiul lui Wagner au avut ca efect reprogramarea celulelor stem pentru a deveni celule adipoase, celule care apoi s-au înmulțit, introducând mai multă grăsime.

Studiul lor se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi că substanțele chimice insuficient studiate folosite pentru a face ambalajele din plastic sunt absorbite de consumatori. În unele teste s-a demonstrat că aceste substanțe chimice interferează cu hormonii din organism, provoacă avort spontan și sunt legate de unele boli, inclusiv malformații congenitale și cancer.

Descoperirile lor sugerează că substanțele chimice nereglementate din produsele uzuale de uz casnic pot fi un factor latent în creșterea ratelor obezității la nivel global.

„Studiul nostru demonstrează că materialele plastice de uz zilnic conțin amestecuri puternice de substanțe chimice care perturbă metabolismul și, prin urmare, pot fi un factor de mediu relevant, dar subestimat, care contribuie la obezitate”, au scris autorii.

Ar trebui să ne spălăm mai rar? Nu neapărat, primul pas este mai presus de toate să îți selectezi mai bine produsele, acordând atenție etichetelor. Vom identifica astfel substanțele nedorite care se găsesc adesea în săpunuri, geluri de dus, șampon, lapte de corp, deodorante, machiaj.

Cealaltă soluție este să apelezi la produse durabile și mai responsabile. Optarea pentru geluri de duș și șampoane solide ar fi așadar cea mai bună opțiune pentru a evita expunerea corpului nostru la acești perturbatori endocrini.

Sursa: NewYorkPost

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră