Durerea de cap: Ce face diferenţa între o migrenă şi un anevrism cerebral

24 Noi 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Durerea de cap: Ce face diferenţa între o migrenă şi un anevrism cerebral

Un neurochirurg a mediatizat simptomele rupturii de anevrism cerebral după ce o femeie a murit crezând că suferea doar de o migrenă puternică, relatează uk.style.yahoo.com.

Lee Broadway, de 42 de ani, din Carolina de Nord, a murit la începutul lunii aprilie la două zile după ce i-a spus soțului ei Eric că a plecat de la serviciu din cauza unei migrene puternice. De mic copil a suferit de migrene, dar de data aceasta a simţit că e ceva diferit. Ea a murit ulterior la spital din cauza complicațiilor unui anevrism cerebral.

Anevrismul cerebral este o umflătură a unui vas de sânge din creier, cauzată de o slăbiciune a peretelui vasului sanguin. Dacă un anevrism explodează sau se rupe, poate duce la o hemoragie subarahnoidă, provocând leziuni cerebrale și simptome severe.

Dr. Howard A Riina, profesor de neurochirurgie la Centrul Medical NYU Langone, le-a transmis oamenilor că durerea asociată cu anevrismul cerebral este deseori descrisă ca fiind "cea mai gravă durere de cap a vietii cuiva". De asemenea, NHS declară că durerea de cap a fost descrisă ca o "durere fulger" ca o lovitură bruscă în cap, "ducând la durere orbitoare, deosebită de orice altceva experimentat înainte".

"Este o durere severă, ieşită din comun", a spus dr. Riina. El a adăugat că oamenii care suferă migrene spun că durerea de cap asociată cu anevrismul este o durere pe care n-aţi trăit-o vreodată.

Doctorul spune însă să nu vă repeziţi la spital dacă aveți dureri de cap, asociate cu greață. El a explicat că persoanele care suferă frecvent de migrene au o rutină care le ajută la ameliorarea durerilor de cap cum ar fi administrarea de medicamente sau şederea într-o cameră întunecoasă și liniștită. Dacă această rutină obișnuită nu ameliorează durerea, atunci ar putea fi vorba despre un anevrism cerebral.

“Este o durere unică şi, într-adevăr, principalul simptom e că simţiţi această durere ca pe una pe care n-aţi avut-o niciodată”, a subliniat dr. Riina. Alte simptome ale anevrismului sunt gâtul înţepenit, stare de rău, vomă şi durere la privitul luminii. 

Ruptura de anevrism cerebral este foarte rară și numai aproximativ 1 din 12.500 de persoane din Anglia suferă anual o astfel de ruptură. Dr. Riina a sugerat că cinci până la 10% din populația SUA ar putea avea un anevrism fără simptome. Pacienții cu anevrism pot fi tratați în funcție de mărimea, localizarea și probabilitatea ruperii.

Încă nu se ştie exact ce anume provoacă anevrismele, dar factorii de risc includ un istoric familial al afecțiunii, fumatul și hipertensiunea arterială.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră