Gazul ilariant sau drogul din baloane

15 Iul 2015
Gazul ilariant sau drogul din baloane

Protoxidul de azot sau gaz ilariant câştigă teren printre tineri. Injectat în baloane, apoi aspirat, acest gaz generează o stare de euforie, cascade de râs şi vertije. Nou modă, care nu este lipsită de riscuri, şi-a făcut apariţia printre tinerii prezenţi la festivaluri şi concerte în Marea Britanie. Ea se numeşte hippy crack. Tinerii inhalează un gaz ilariant din baloane, declanşându-le o stare de euforie, ameţeală şi crize de râs.

În 2014, în Marea Britanie, aproximativ 500.000 de tineri au trecut prin aceste experienţe, potrivit cotidianului The Independent. În prezent, acest gaz a devenit al doilea drog, după canabis, în topul preferinţelor tinerilor între 16 şi 24 de ani. Conform Global Drugs Survey, în 2014, acest gaz era al 14-lea drog din punct de vedere al consumului, la nivel mondial.

Tendinţa hippy crak s-a extins şi în alte ţări europene. În Franţa, protoxidul de azot este din ce în ce mai răspândit printre studenţii care se întâlnesc seara la diverse petreceri. Se vorbeşte despre studenţii la medicină sau la stomatologie care pot să facă rost de gaz folosit la anestezie.

Chiar dacă nu creează dependenţă, consumul lui este asociat cu efecte nedorite care se pot prelungi mai multe ore chiar zile după inhalarea gazului: dureri de cap, ameţeli, vărsături, crampe abdominale, diaree etc.

Efectele se agravează pe măsură ce inhalarea gazului are loc din ce în ce mai frecvent. Folosirea constantă poate provoca pierderi de memorie, tulburări ale somnului, tulburări cardiovasculare. În puţine cazuri, gazul ilariant, în doze mari, poate provoca hipxie (lipsa oxigenului) şi, implicit, moartea. Potrivit cotidianului britanic, 17 persoane au decedat după inhalarea acestui gaz între 2006 şi 2012, prin stop cardiac sau hipoxie.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră