Premieră: Un ieşean şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratament cu interferon free

05 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră: Un ieşean şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratament cu interferon free

"Curtea de Apel București a publicat ieri, 4 octombrie 2016, prima decizie prin care un pacient cu hepatita C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fără interferon conform protocolului în vigoare, primește acest tratament rambursat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Potrivit deciziei aferente dosarului 5780/2/2016, instanța "obligă pârâta (CNAS — n.r.) la acordarea către reclamant, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală) a medicamentelor Ombitasvirum + Paritaprevirum + Ritonavirum + Dasabuvirum până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 5778/2/2016"", comunică APAH-Ro.

Pacientul este din Iaşi, inginer, în vârstă de 43 de ani şi  tatăl a trei copii. El a făcut două tratamente, de 48 şi 72 de săptămâni, cu dubla terapie, dar după acestea s-a observat o revenire a virusului care a dobândit şi un grad sporit de agresivitate. Doctorului Cătălin Huţănaşu, în grija căruia este acest pacient, i-a prescris tratamentul cu interferon free. Dar, potrivit protocolului CNAS, de acest tratament beneficiază doar pacienţii cu hepatită C, fibroză gradul IV, pacientul din Iaşi fiind diagnosticat cu hepatită C, fibroză gradul III.    

Pentru acest pacient şi pentru mulţi alţii aflaţi în aceeaşi situaţie se pare că instanţa este singura soluţie. El a luat legătura cu avocatul Dan Cimpoeru, acelaşi care a câştigat în instanţă dreptul unor bolnavi de cancer de a primi medicamente gratuite, pentru a-şi dobândi dreptul la tratamentul prescris. 

În repetate rânduri, Marilena Debu, preşedinta APAH-RO, a avertizat autorităţile asupra necesităţii de a găsi soluțiile legale să introducă urgent pe tratamentul fără interferon și pacienții cu hepatita cronică virală de tip C aflați în alte stadii de fibroză – F2- F3.

"Consider că această victorie în instanţă este o deschidere de drum şi sperăm ca autorităţile să se trezească, deoarece sunt mulţi bolnavi în această situaţie şi care nu au nici o vină, dar au dreptul la o viaţă normală. Există o calitate a vieţii acestor pacienţi care este grav afectată din cauza că li se refuză dreptul la acest tratament", atrage atenţia Marilena Debu. 

"Până în prezent, mai puțin de 5.000 de pacienți români au primit gratuit tratamentul fără interferon, iar contractul încheiat de CNAS pentru oferirea tratamentului expiră pe data de 9 octombrie 2016. Din informațiile APAH-RO, negocierile pentru continuarea programului și pentru semnarea unui nou contract nu au început încă", atenționează reprezentanții asociației.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti va fi pusă în aplicare imediat.

Procesul a început în august 2016 și este primul de acest fel pentru obținerea tratamentului fără interferon.

Acum pacientul aşteaptă să înceapă cât mai repede tratamentul, fiind singura soluţie în lupta cu boala.  

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră