Dr. Viorel Goleanu: Sunt liste de așteptare destul de mari în toate centrele de chirurgie cardiacă pediatrică!

19 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Viorel Goleanu: Sunt liste de așteptare destul de mari în toate centrele de chirurgie cardiacă pediatrică!

Chirurgia cardiacă pediatrică din țara noastră suferă din cauza numărului mic al centrelor de depistare a bolilor cardiace congenitale și a numărului mare al medicilor care pleacă în străinătate, avertizează dr. Viorel Goleanu, președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCC). 

"Din păcate, chirurgia cardiacă pediatrică este în mare deficit. În România sunt extrem de puține centre, depistarea bolilor cardiace congenitale este destul de limitată, este mult, mult loc de mai bine. Se fac eforturi și materiale și logistice pentru creșterea numărului de centre care să trateze copiii cu malformații congenitale, se progresează în pregătirea medicilor de specialitate, dar după părerea mea, progresele sunt destul de lente. Este clar că este un segment de prioritate în chirurgia cardiacă din România, pe termen scurt și mediu", spune dr. Viorel Goleanu, citat de Agerpres. 

În opinia președintelui SRCC, este necesară corelarea între numărul posturilor scoase la rezidențiat și capacitatea actualelor centre de a asigura locuri de muncă medicilor tineri.

Dr. Goleanu, chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic de Urgență "prof.dr.Agrippa Ionescu" din București, subliniază că, deși s-a îmbunătățit adresabilitatea, totuși sunt ”liste de așteptare” în toate centrele. 

" Din fericire, numărul intervențiilor s-au înmulțit, dar asta este cu două tăișuri. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare, un lucru bun, asta însemnând că și nivelul de cultură al populației crește, dar și pregătirea medicilor de familie este din ce în ce mai bună pentru că îi depistează și îi trimit la medicii specialiști. În același timp, posibilitățile de tratament ale centrelor de chirurgie cardiovasculară s-au îmbunătățit și, totuși, sunt liste de așteptare destul de mari la toate centrele", a explicat dr.Viorel Goleanu, la al 13-lea Congres Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară (Poiana Brașov, 19-22 octombrie).

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră