Dr. Gabriel Șarmet: Injectarea de toxină botulinică, indispensabilă în cazul pacienților cu atac cerebral

21 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Gabriel Șarmet: Injectarea de toxină botulinică, indispensabilă în cazul pacienților cu atac cerebral

Injectarea de toxină botulinică în mușchii spastici este o formă de tratament care ameliorează deformările membrelor generate de spasticitate și mișcările pacientului, precizează dr. Gabriel Petrișor Șarmet, medic primar neurolog în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC). 

”Pentru terapia multimodală a spasticității membrelor după accidente vasculare cerebrale, injectarea de toxină botulinică este indispensabilă. Aproape jumătate din pacienți cu accident vascular cerebral se confruntă cu hemipareză spastică sechelară, astfel încât afecțiunea are un impact dramatic asupra activităților zilnice și asupra calității vieții pacientului și aparținătorilor acestuia”, explică dr. Șarmet. 

Ce a fost și ce este
Toxina botulinică este o neurotoxină de natură proteică, o exotoxină de origine bacteriană produsă de Clostridium botulinum, menționează dr. Șarmet.  

Dacă în trecut toxina era deosebit de periculoasă din cauza  intoxicațiilor alimentare severe generate, iată, în prezent, ”este folosită, în diluții mari, ca medicament relaxant muscular”, cu rezultate remarcabile. 

Specialistul subliniază că toxină botulinică este considerată medicament de alegere pentru terapia distoniilor cervicale și reprezintă o tehnică standard și în pediatrie (de exemplu, terapia piciorului equin), dermatologie (hiperhidroza), urologie (vezica spastică) și terapia durerii.  De asemenea, injectarea locală de toxină botulinică este eficientă în tratamentul  hipertoniei musculaturii scheletale și netede, precum și în afecțiunile care se manifestă prin creșterea secreției anumitor glande( lacrimale, salivare, sudoripare).

În prezent, aplicațiile medicale ale toxinei botulinice sunt numeroase: de la spasticitatea în flexie a membrului superior și în extensie a membrului inferior post accident vascular, scleroză multiplă, tumori cerebrale, tumori medulare, traumatisme cerebrale, traumatisme vertebro-medulare, până la bruxism, strabism, “sindromul lacrimilor de crocodil” ( sechela după pareza facială periferică), hipersalivație, diferite forme de tremor și de durere (cefalee de tensiune, migrenă, durere cronică de spate, sindromul de durere miofascială) etc.

Arta injecțiilor cu toxină botulinică

Dr. Șarmet consideră că este o adevărată ”artă a injecțiilor cu toxină botulinică”,  administrarea acestora revenind exclusiv medicilor care au făcut curs de injectare de toxină botulinică pentru terapia spasticității
”Arta injecțiilor cu toxină botulinică constă în selecția corectă a mușchilor și stabilirea dozei adecvate pentru reducerea spasticitatii mușchilor. Uneori este folosit un electromiograf pentru ghidarea injecțiilor. Efectul toxinei botulinice debuteaza în 2-14 zile și durează în medie 3-6 luni”, subliniază dr. Șarmet. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră