Dr. Doina Goşa: În lunile de vară, numărul donatorilor de sânge scade la jumătate, în timp ce cererea spitalelor este aceeaşi!

13 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Doina Goşa: În lunile de vară, numărul donatorilor de sânge scade la jumătate, în timp ce cererea spitalelor este aceeaşi!

În lunile de vară, scade dramatic numărul donatorilor de sânge, astfel încât, de la o medie de 200-250 de donatori zilnic, se ajunge la 100-150, în iulie şi august, avertizează dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguiună al Municipiului Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge (14 iulie).

În prezent, în Bucureşti, sunt 14 spitale de urgenţă, mari consumatoare de sânge. Cea mai mare cerere vine de la Spitalul Floreasca, SUUB, Sf. Ioan, Grigore Alexandrescu, Marie Curie şi Gomoiu, Institutul Oncologic, precum şi de la Institutul Clinic Fundeni, unde se efectuează transplant de ficat şi medular, intervenţii chirurgicale ample, care presupun cantităţi mari de sânge. De asemenea, nu trebuie omisă cererea spitalelor private.

În acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, bucureştenii pot dona sânge în spaţiul amenajat în Piaţa Universităţii, dar şi la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti. De asemenea, bucureştii sunt invitaţi să asculte Imnul vieţii, dedicat donatorilor de sânge: versuri compuse de dr. Scripcaru, interpretat de membri ai Corului Operei Române, sunet Adnrei Cherecheş, precum şi naiul maestrului Costel Enache.

Doctorul Doina Goşa subliniază că, în acest an, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se derulează sub deviza: Donează sţnge acum! Donează constant! Voluntari ai Crucii roşii vor face demonstraţii de prim ajutor acordat în caz de dezastre.

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră