Dr. Armand Frăsineanu: Metoda FAST de recunoaştere a accidentului vascular cerebral

25 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr.  Armand Frăsineanu: Metoda FAST de recunoaştere a accidentului vascular cerebral

Metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time), dezvoltată de World Stroke Foundation, ajută la recunoaşterea accidentului vascular cerebral (AVC), subliniază dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina. 

Este vorba de semne ce trebuie urmărite, având în vedere că factorul timp este esenţial în AVC. Aceste semne sunt: rigiditatea într-o parte a feţei, de obiecei la nivelul gurii şi al ochilor; inabilitatea de a ridica amble braţe; probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica. 
În aceste cazuri, trebuie apelat imediat la 112  sau persoana respectivă să fie transportată la cel mai apropiat spital. 

Factorul timp

"Prezentarea rapidă la un spital specializat în tratamentul AVC după apariția simptomelor și tratamentul instituit precoce maximizează șansa de succes terapeutic și de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfecționat continuu în ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase și până la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculară”. Problema este fereastra de timp: 4,5 ore de la momentul zero al debutului AVC până la finalizarea trombolizei. În aceste ore, pacientul trebuie transportat la spital, să i se facă analize pentru siguranţa că nu sunt criterii de excludere şi să i se facă un CT. Există şi un scor pe tomografia cerebrală, care ne spune dacă un pacient poate sau nu să fie supus procedurii de tromboliză.   

Mai există o metodă, mai eficientă ca tromobliza, care constă în înlăturarea mecanică a trombului (trombectomia), fereastra de timp fiind de până la şase ore. 
Problema este că din punct de vedere tehnic este o metodă complicată, nu este lipsită de riscuri, dar este eficientă. Din păcate, se realizează doar la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.  

Totul se desfășoară haotic

Dr. Armand Frăsineanu avertizează că, în prezent,  „nu avem un program naţional pentru AVC, totul se desfăşoară haotic, ambulanţa duce pacientul indiferent de fereastra de timp, de tabloul clinic, către spitale care fie nu au neurologie, fie au neurologie sau nu fac tromboliză... până la lipsa unor substanţe din farmacia spitalului”. 

Specialistul insistă asupra factorului timp, deoarece fiecare minut pierdut în timpul unui AVC la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă aproximativ 1,9 milioane de neuroni  pierduţi, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate. Creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbătrâneşte cu 3,6 ani, la fiecare oră fără tratament. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră