Dr. Alis Grasu: 766 de urgențe de cod roșu, cazuri grave și foarte grave, în prima zi de Paște!

17 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Alis Grasu: 766 de urgențe de cod roșu, cazuri grave și foarte grave, în prima zi de Paște!

"De ieri dimineață  de la ora 8,00, până în această dimineață, la ora 8,00, s-au înregistrat 1.272 de cazuri, dintre acestea 766 urgențe de cod roșu și cod galben. Dintre urgențe, două accidente rutiere, 38 de sincope repetate, 40 de lipotimii, 143 de afecțiuni digestive, cinci nașteri", a anunțat doctorul Alis Grasu, managerul Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov. Astfel, comparativ cu prima zi de Paște din 2016, în acest an, s-a înregistrat o creștere cu 24% a cazurilore înregistrate. 

În perioada sărbătorilor, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov personalul a fost suplimentat cu trei până la cinci echipaje de intervenție.

"În primul rând, la noi nu se dau concedii în perioada sărbătorilor, nu se dau recuperări, toată lumea este la serviciu și în fiecare zi a fost suplimentată cu trei până la cinci echipaje capacitatea de intervenție", precizează dr. Alis Grasu.

Recomandări

Doctorul Alis Grasu ne recomandă să ne bucurăm de preparatele tradiționale de Paște cu multă cumpătare, mai ales în cazul persoanelor care au ținut post, bolnavii cronici, bătrânii și copii. Trebuie să știm că ouăle conțin mult colesterol și lipide și că unul pe zi este suficient. Nu trebuie să uităm că multe preparate tradiționale conțin ouă: drob, cozonac, pască etc. Dr. Alis Grasu mai recomandă supele și borșul, prudență în privința preparatelor din carne de miel sau prăjite, să fim generoși cu salatele și fructele. 

Carnea trebuie să reprezinte o treime din ceea ce este în farfurie  și două treimi să fie legume cât mai proaspete, cât mai puțin pregătite termic, în special salate. Deoarece carnea de miel este mai grea, este indicat să evităm asocierea ei cu paste făinoase sau cartofi. De asemenea, pasca și cozonacul, preparate cu multe ouă, nuci, creme, ciocolată, să fie consumate fie dimineata, în jurul orei 10:00, fie la orele 4:00-5:00 după-amiază și nu imediat, după masa de prânz. La desert, după masa de prânz, se pot consuma fructe. Atenție și la cantitatea de alcool! Și după fiecare masă, este indicat să nu ne așezăm la televizor, ci să facem mișcare pentru a ușura digestia. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră