Dr. Doina Goșa: Multe operații sunt amânate din cauza lipsei de sânge!

02 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Doina Goșa: Multe operații sunt amânate din cauza lipsei de sânge!


"În București asigurăm 50-60% din necesarul de sânge, cu greu, și cu ajutorul centrelor limitrofe. În special, pacienții care au operații programate suferă pentru că ei sunt amânați, uneori și două-trei săptămâni de la donare, având în vedere că nu e sânge și trebuie să asigurăm urgențele", a declarat dr. Doina Goșa.

Pentru a încuraja donarea de sânge, dr. Goșa pledează pentru realizarea de campanii periodice așa cum s-a întâmplat în această toamnă când echipe mobile s-au deplasat la sediile unor firme sau universități.

De asemenea, dr. Doina Goșa a atras atenția că actuala clădire a Centrului de Transfuzie Sanguină București are probleme: "Nu permite circuite funcționale. Țevile se sparg și peste tot sunt inundații. Am încercat să renovăm centrul, dar acum nici nu se mai cunoaște că a fost renovat. E o clădire cu probleme", a spus dr. Goșa.

Ministrul Vlad Voiculescu, aflat vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină București pentru a dona sânge, a subliniat că: "În București, să avem centru de transfuzii într-o clădire cu risc seismic, care de fapt e un fost bloc de locuințe, asta e complet inacceptabil. (...) Nu știu de ce nu s-a făcut nimic atâția ani, dar cu siguranță lucrul acesta trebuie să se schimbe. Dacă — Doamne ferește! — vine un cutremur în București, nu se poate ca Centrul de Transfuzii să fie într-o clădire cu risc seismic. (...) Avem deja selectat un loc. Terenul va fi transferat prin hotărâre de guvern de la Institutul "Hociotă" către Centrul de Transfuzii și va trebui construit un nou centru de transfuzii în București".

Ministrul Sănătății a mai anunțat că noul centru va fi realizat cu fonduri de la stat sau bani privați, după care ar fi donat statului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră