Regimul mediteranean previne bolile cardiovasculare si are grija de sanatatea creierului

13 Mai 2015
Regimul mediteranean previne bolile cardiovasculare si are grija de sanatatea creierului

 Celebrul regim mediteranean este ideal pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, dar are grija si de sănătatea creierului, demonstreaza cel mai recent studiu efectuat in Spania. Fructele, legumele si uleiul de masline, alimente bogate in antioxidanti, sunt pilonii regimului mediteranean, recomandat, mai nou, pentru a preveni imbatranirea creierului si, evident, declinul cognitiv si procesele degenerative.

“Nu este niciodata prea tarziu sa schimbati regimul alimentar cu scopul de a va proteja starea de sanatate, explica doctorul Emilio Ros, coautor al studiului si cercetator la Spitalul Clinic din Barcelona.

Concret, regimul mediteranean consta in fructe, legume proaspete sau uscate, alimente-cereale putin rafinate, in special, paine, la fiecare masa principala; aproximativ 450 g de fructe (echivalentul a 3 mere mijlocii), 200 g de legume (o farfurie), 400 g de paine, zilnic. Totul se prepara cu ulei de masline, cu usturoi si ierburi aromatice (menta, rozmarin, busuioc, oregano etc.); 1-2 ori pe saptamana, carne de pasare, de 2 ori pe saptamana, peste; iaurturile si branzeturile, in cantitate moderata, si din lapte de capra. Vinul este singura bautura alcoolica indicata.

Pentru a se dovedi legatura dintre consumul de grasimi saturate, cresterea nivelului colesterolului in sange si bolile cardiovasculare a fost initiat un amplu studiu, constand in compararea alimentatiei si a santatii cardiovasculare a locuitorilor din SUA, Finlanda, Italia, Japonia, Olanda, Iugoslavia si Grecia. In total, la acest studiu au participat 13.000 de voluntari si a durat 25 de ani.

Rezultatul exclude orice comentariu: locuitorii de pe Insula Creta sunt cei mai protejati de bolile cardiovasculare, respectiv au un risc de 6 ori mai mic, comparativ cu finlandezii. In plus, pe insula Creta, locuitorii sunt mai protejati de cancere si se bucura de o longevitate remarcabila. Specialistii spun ca, pe langa dieta mediteraneana, una dintre cele mai echilibrate nutritional, nu trebuie omisa influenta pozitiva a climei, a stilului de viata propriu locutorilor de pe Insula Creta asupra starii lor de sanatate. Regimul mediteranean este inscris de UNESCO pe lista reprezentativa a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii din 2010, alaturi de gastronomia franceza.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră