Ce să mâncăm iarna pentru a arăta bine primăvara

22 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Ce să mâncăm iarna pentru a arăta bine primăvara


Sunt câteva propuneri pentru sezonul rece care prezintă multiple avanaje: asigură aportul de vitamine, antioxidanţi, minerale, hidratează şi nu sunt hipercalorice. Morcovii sunt bogaţi în vitamina A şi îi putem mânca cruzi, fierţi în supă, raşi în salate, pure. Ţelina este valoroasă pentru conţinutul în fibre, vitaminele K şi B6, oligoelemente şi minerale. Varza ( vitamina C şi acid folic - albă, roşie etc.) este bună oricum: crudă sub formă de salate cu morcov şi măr rase, preparată termic la cuptor ca fel de mâncare sau ca garnitură la friptură sau peşte. Şi dovleacul este valoros în sezonul rece pentru că ne oferă antioxidanţi, în special beta-caroten, dar şi prazul, pentru fibre şi vitaminele C şi E, şi andivele, pentru minerale şi oligoelemente. Avocado este excepţional în sezonul rece: are grăsimi bune cum este acidul oleic, acizi graşi esenţiali, vitaminele A,B,C şi E. Se recomandă să-l mâncăm nici prea copt, nici prea crud. Un sfat: adăugaţi un stop de suc de lămâie pe avocado imediat ce l-aţi desfăcut pentru a evita oxidarea şi închiderea la culoare.
Ananasul este foarte dulce fără a fi foarte caloric. Este mai degrabă un fruct recomandat persoanelor interesate să nu ia în greutate. Ananasul este un veritabil depozit de vitamina C. Bananele vin cu multe glucide, fibre şi vitamine. Sunt un izvor de energie, recomandate mai ales persoanelor care fac efort sau sunt deprimate. Clementinele sunt fructe hibrid: un amestec dintre mandarină şi portocală amară. Deoarece se cojesc foarte uşor şi nu au multe seminţe, mandarinele sunt consumate frecvent. Un desert cu mandarine este cea mai bună soluţie, deoarece sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamina C, minerale şi oligo-elemente. Curmalele sunt dulci, dulci, dar binevenite în acest sezon pentru că vin cu o importantă ofertă de potasiu. Un suc de rodie este energizant şi completează necesarul de antioxidanţi. Kivi este echivalent cu vitamina C (un singur kivi asigură aportul de vitamina C recomandat pentru o zi, respectiv 80 mg).
Mere, crude, coapte, compot ... Bune, pentru că sunt delicioase, sunt pline de vitamine şi minerale. Pomelo este valoros pentru aportul de vitamina A şi C. Portocalele roşii, faţă de cele clasice, sunt foarte dulci, dar sunt perfecte pentru persoanele care au nevoie de vitamina C şi antioxidanţi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră