Dieta 5:2. Noi dovezi ştiintifice că postul e benefic pentru sănătate

23 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Dieta 5:2. Noi dovezi ştiintifice că postul e benefic pentru sănătate

Anul trecut, postul intermitent a fost una dintre cele mai dezbătute tendințe în dietă, iar cercetările realizate de Universitatea din Surrey arată acum că o astfel de dietă ar putea avea beneficii reale pentru sănătate, relatează standard.co.uk.

Într-un studiu publicat în British Journal of Nutrition, cercetătorii au pus 27 de participanți supraponderali fie la dieta 5: 2, fie la o dietă zilnică cu restricţie de calorii, și le-au cerut să piardă 5% din greutatea pe care o aveau.

Studiul a urmărit să analizeze efectele dietei 5: 2 asupra capacității organismului de a metaboliza grăsimile și glucoza după masă și a comparat-o cu efectele pierderii în greutate realizate printr-o dietă zilnică de restricție calorică.

Participanţii la dieta 5: 2 au mâncat normal timp de cinci zile, iar în cele două zile de post şi-au redus numărul zilnic de calorii la 600.

Între timp, cei din dieta zilnică trebuia să mănânce cu 600 de calorii mai puțin în fiecare zi decât în cazul aportului necesar pentru menţinerea greutăţii - femeile au mâncat aproximativ 1400 de calorii și bărbații au consumat aproximativ 1900 de calorii pe zi.

Rezultatele

Este important de observat că studiul a fost relativ mic și că 20% din fiecare grup participant a renunțat pentru că "nu au putut tolera dieta sau nu au reușit să-și atingă obiectivul de pierdere în greutate de 5%".

Totuși, dintre participanții care au terminat experimentul, cei cu dieta 5: 2 și-au atins obiectivul de a pierde 5% în greutate în 59 de zile, comparativ cu cei din dieta cu restricție calorică, care l-au atins în 73 de zile.

Cercetătorii au descoperit că aceia care au ţinut dieta 5: 2 au eliminat mai repede trigliceridele din sânge după mese decât cei cu dieta de restricție calorică.

Ei nu au descoperit diferenţe în cazul metabolizării glucozei, dar au spus că au fost "surprinşi să găsească variaţii între diete în ceea ce priveşte peptida C (un marker al secreţiei de insulină din pancreas) după masă, a căror semnificaţie va trebui investigată suplimentar".

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că tensiunea arterială sistolică (presiunea în vasele dumneavoastră de sânge când bate inima ta) a fost redusă cu 9% în cazul celor care au urmat dieta 5: 2, comparativ cu o creștere de 2% în rândul celor din dieta zilnică.

O reducere a tensiunii arteriale sistolice reduce presiunea exercitată asupra arterelor, posibilitatea reducerii riscului de infarct miocardic şi accidente vasculare cerebrale, a transmis Universitatea.

"După cum se vede în acest studiu, unii dintre participanții noștri s-au zbătut să tolereze dieta 5: 2, ceea ce sugerează că această abordare nu este potrivită pentru toată lumea; cheia succesului în dietă este găsirea unei abordări pe care o puteți susține pe termen lung.

Dar, pentru cei cărora le face bine şi pot ţine dieta 5: 2, aceasta ar putea avea un impact benefic asupra unor markeri de risc importanţi pentru boli cardiovasculare, în unele cazuri mai mult decât dieta zilnică. Oricum, e nevoie de noi studii care să confirme concluziile noastre, să descifrezele mecanismele de bază şi să îmbunătăţeasca tolerabilitatea dietei 5: 2 ", a declarat Rona Antoni, cercetător în metabolismul nutrițional la Universitatea din Surrey.

Citiți despre ce este dieta oloproteică

Citiți despre modul în care evoluează dieta oloproteică a Amaliei Năstase

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră