Atenţie! Suferinzii de diabet sunt pândiţi de pericolul maladiei Alzheimer!

01 Oct 2015
Atenţie! Suferinzii de diabet sunt pândiţi de pericolul maladiei Alzheimer!
 O persoană suferindă de diabet este pândită de un risc însemnat de maladia Alzheimer, mai ales când ratele glicemiei nu sunt normale.  

Diabeticii au un motiv în plus de a fi îngrijoraţi în privinţa nivelului glicemiei. Un nou studiu prezentat la ultimul Congres de diabetologie de la Stockholm îi avertizează pe suferinzii de diabet tip 2 care nu-şi supraveghează sau nu-şi normalizează nivelul glicemic şi nu se abţin de la consumul zahăr.

 
Aceşti pacienţi sunt expuşi riscului de demenţă de tip Alzheimer, susţin cercetătorii de la Institutul Goteborg din Suedia. Asocierea dintre dezechilibrul glicemic, diabet şi riscul crecut de demenţă a fost stabilită în cadrul unui studiu derulat de-a lungul a opt ani, timp în care au fost monitorizaţi peste 350.000 de diabetici, cu vârste peste 50 de ani. Şi rezultatele indică faptul că pacienţii, care nu şi-au supravegheat consumul de zahăr, au fost de două ori mai susceptibili de a fi spitalizaţi pentru demenţă, comparativ cu ceilalţi diabetici.

Explicaţia pentru acest fenomen constă în faptul că creierul are nevoie de glucoză pentru a funcţiona normal. În caz de exces sau de lipsă, creierul poate „deraia” şi prezenta tulburări cognitive.

O hiperglicemie afectează pereţii vaselor mici de sânge, tocmai cele care au misiunea de a oxigena şi hrăni creierul mărind, astfel, riscul de demenţă, potrivit profesorului Lyse Bordier, diabetolog la Spitalul Begin din Saint Mande, intervievat de Le Figaro. Acest studiu aduce un element interesant în privinţa relaţiei dintre diabet şi demenţă. Dar, potrivit unor specialişti, nu este suficient pentru a înţelege amploarea proceselor apariţiei tulburărilor cognitive la persoanele suferinde de diabet.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră