Medicament contra diabetului care măreşte riscul de cancer al vezicii

01 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Medicament contra diabetului care măreşte riscul de cancer al vezicii


În urmă cu câţiva ani, pioglitazoniumul, o moleculă antidiabetică vândută sub numele de Actos şi Competact, era bănuit că măreşte riscul de cancer al vezicii. Este motivul pentru care Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentului (Afssaps) a decis, din 2011, suspendarea de la vânzare pe piaţa franceză a celor două medicamente antidiabetice. Dar această moleculă este, în continuare, prescrisă peste Atlantic şi chiar în unele ţări europene, precizează topsante.

Cercetătorii au continuat investigaţiile lor asupra acestei molecule şi ultimul studiu canadian, publicat în Britsh medical journal, confirmă faptul că administrarea acestui medicament pacienţilor afectaţi de diabet tip 2 nu este lipsit de riscuri.

63% riscuri mai multe
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au comparat folosirea pioglitazoniumului cu alte medicamente antidiabetice în cazul a peste 145.800 de pacienţi, diagnosticaţi recent de diabet tip 2 şi îngrijiţi medical între 2000 şi 2013.

Cercetătorii au ţinut seama de factorii secundari care puteau să influenţeze rezultatele, cum ar fi vârsta, sexul, durata diabetului, tabagismul şi tulburările legate de consumul de alcool. Astfel, ei au descoperit că pioglitazoniumul era asociat cu un risc de aproximativ 63% mai mare de cancer de vezică. Un risc care creşte direct proporţional cu creşterea duratei de administrare şi a dozei medicamentului.

În schimb, cercetătorii au descoperit că rosiglitazonaiumul, un medicament contra diabetului similar, comercializat sub numele de Avandia, nu este asociat cu creşterea riscului de cancer de vezică.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră