Detectarea diabetului de tip 1 înainte de apariția simptomelor!

16 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
 Detectarea diabetului de tip 1 înainte de apariția simptomelor!

În curând, ar putea fi posibilă detectarea diabetului de tip 1 înainte de primele simptome ale bolii, datorită identificării un marker biologic, anunță pourquoidocteur.

Anumite celule din organism prezintă alterări înainte de apariția primelor semne ale diabetului de tip 1, subliniază cercetătorii de la Insitutul Cochin (Paris), împreună cu colegii lor de la Spitalul Universitar Necker-Enfants Malades (AP-HP). Celulele în discuție sunt limfocitele MAIT (Mucosal-Associated Invariant T Cells), care sunt asociate cu mucoasele și sunt capabile să recunoască microbiotul.

Această descoperire, prezentată în publicația Nature Immunology, sugerează că aceste celule ar putea reprezenta un nou biomarker de detectare precoce a diabetului de tip 1. De asemenea, aceste celule ar putea reprezenta o țintă terapeutică, astfel încât să se poată preveni apariția acestei boli autoimune. 

Microbiotul
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, consecință a distrugerii de către sistemul imunitar a celulelor beta ale pancreasului. Aceste celule au misiunea de a secreta insulină. Distrugerea lor este pusă cel mai des pe seama limfocitelor T autoreactive. Dar sistemul imunitar înnăscut, care reprezintă prima linie de protecție a organismului – are un rol important în apariția diabetului de tip 1. Celulele MAIT fac parte din acest proces. Ele sunt activate de bacterii, în special, de cele din flora intestinală, microbiotul. Or, în diabetul de tip 1, se observă o degradare a microbiotului și anomalii ale mucoasei intestinale. De aceea, cercetătorii au studiat rolul potențial al celulelor MAIT în aceste tulburări. 
 

Acest studiu a fost realizat pe animale cu diabet de tip 1 și pe eșantioane de sânge de la pacienți îngrijiți în spitalul Necker-Enfants Malades. În două cazuri, celulele MAIT erau alterate înainte de apariția simptomelor de diabet de tip 1. La copiii diagnosticați, celulele MAIT din sânge sunt mai puțin frecvente, comparativ cu copiii non-diabetici. Acest fenomen ar putea fi explicat prin creșterea migrației acestor celule în pancreas, ale cărui țesuturi sunt inflamate.

Ipoteza este cu atât mai importantă cu cât la șoareci, o creștere a numărului celulelor MAIT  a fost observată direct în pancreas. Se pare, de asemenea, că ele sunt implicate direct în distrugerea celulelor beta ale pancreasului, așa cum au demonstrat experiențele pe animale și pe celule umane in vitro. 

Rolul celulelor MAIT în diabetul de tip nu se termină aici. Ele prezintă un defect funcțional, care explică alterările mucoasei intestinale, specifice în diabetul de tip 1. De altfel, în mod normal, celulele MAIT au misiunea de a menține echilibrul mucoasei intestinale. Dar ele pierd din această capacitate în contextul diabetului autoimun. Rezultatul? Mucoasa devine mai permeabilă la bacterii, un fenomen care poate favoriza reacții autoimune.

Această descoperire ar putea, așadar, să deschidă calea spre noi strategii terapeutice în diabetul de tip 1. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră