Deshidratarea, o cauză a formării calculilor renali, a constipației și infecțiilor urinare!

14 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Deshidratarea, o cauză a formării calculilor renali, a constipației și infecțiilor urinare!

Trebuie să bem 1,5 litri de apă zilnic? Ce cantitate de apă este prezentă în alimente? Sunt întrebări pe care ni le punem și răspunsurile corecte ne ajută să evităm deshidratarea.

Medicii nutriționiști spun că 1,5 litri zilnic este un reper.

În realitate, necesarul de lichide depinde de vârstă, activitate fizică și de condiții climatice. Pentru buna funcționare a organismului sunt necesari 2,5 litri: 1 litru furnizat de alimente (supe, iaurturi, fructe și legume) și 1,5 litri de băuturi. Când medicii nutriționiști spun băuturi precizează că este vorba de cafea, ceai, apă, diverse răcoritoare sau sucuri de fructe. În legătură cu răcoritoarele foarte dulci, nutriționiștii sunt extrem de reținuți.  În privința unui aport de lichid diferențiat, nutriționiștii dau mai multe exemple: 0,5 – 1 litru de apă pe oră în cazul sportivilor, după un efort fizic mare, 0,5 l pe oră în faza de recuperare.

Bebelușii și vârstnicii sunt cei mai afectați de deshidratare și au nevoie de un aport ritmic de lichide. Persoanele vârstnice se caracterizează prin faptul că, treptat, pierd senzația de sete, deși necesarul de apă este constant. Această categorie de persoane ar trebui să bea în mod regulat pe parcursul zilei pentru a conserva nivelul optim de hidratare. În cazul femeilor însărcinate, necesarul este de 2 litri. 
Obiectivul hidratării corecte este de a menține echilibrul între absorbția de lichide și eliminarea lor pe căi  naturale. 

Semnele deshidratării
Medicii subliniază că simptomele unei hidratări insuficiente sunt diverse. Senzația de gură uscată și senzația de sete apar atunci când deja s-a instalat o deschidratare ușoară. Așadar, nu trebuie să așteptăm să ne fie sete. Durerea de cap,  probleme de memorie, scăderea vigilenței sunt alte simptome care avertizează că organismul suferă din cauza lipsei de lichide. În faze avansate, deshidratarea favorizează formarea calculilor renali, constipația, infecțiile urinare. 

Pentru a proba deshidratarea la bebeluși și persoane în vârstă, testul pliului cutanat este cel mai folosit. Prindeți (ciupiți ușor) pielea de pe abdomenul copilului sau de pe dosul mâinii pentru câteva secunde. Cu cât  este nevoie de mai mult timp pentru ca pielea să revină la aspectul normal  cu atât deshidratarea este mai mare.  De asemenea, trebuie să observăm culoarea urinei. Urina limpede, clară indică faptul că avem un nivel bun de hidratare. În schimb, urina închisă la culoare, în cantitate mică demonstrează că există un deficit de lichide. 

În cazurile severe de deshidratare, sunt necesare teste speciale, complementare pentru a decela nivelul hemoconcentrației sau prezența unui exces de sodiu și potasiu în sânge.  
În majoritatea cazurilor, deschidratarea severă este depistată la persoanele în vârstă și copii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră