Depresia - identificată după limbaj, exprimări filozofice, fericire excesivă

20 Dec 2022 | scris de Bianca Maria Drug
Depresia - identificată după limbaj, exprimări filozofice, fericire excesivă Galerie foto (2)

Depresia îşi pune amprenta asupra multor aspecte ale vieţii cotidiene, putând fi identificată după modul de exprimare al cuiva. 

Un studiu publicat în Clinical Psychological Science a evidențiat o serie de cuvinte care ajută la identificarea celor care suferă de depresie.

Persoanele care prezintă simptome de depresie folosesc în exces cuvinte cu încărcătură emoţională negativă - precum "singur", "trist", "nefericit". De asemenea, folosesc mai des pronume la persoana întâi singular - precum "eu" sau "mie" - şi mai rar la persoana a doua şi a treia. 

Acest tipar sugerează că oamenii care suferă de depresie sunt mai concentraţi asupra propriei persoane şi mai puţin preocupați de ceea ce se întâmplă în jurul lor sau de persoanele cu care intră în contact. 

Cercetătorii au constatat că modul în care sunt folosite pronumelor este mult mai eficient în identificarea depresiei decât frecvenţa cuvintelor cu încărcătură emoţională negativă.

Pornind de la stilul limbajului cercetătorii au constatat că așa numitele "cuvinte absolutiste"- precum "mereu", "întotdeauna", "nimic" sau "în totalitate"- sunt elemente definitorii pentru persoanele depresive. 

Indivizii care suferă de depresie tind să vadă lumea în alb şi negru, perspectiva manifestăndu-se și la nivelul stilului limbajului. 

Se ştie că gândurile negre și izolarea socială sunt trăsături comune ale depresiei. Cu toate acestea, nu se ştia dacă aceste constatări reflectă diferențe în stilul de atenție sau de gândire.

Depresia determină oamenii să se concentreze pe ei înșiși sau oamenii care se concentrează pe ei înșiși suferă de simptome de depresie? Stilul limbajului se referă la felul în care ne exprimăm noi înșine, nu la conținutul pe care îl exprimăm.

Simptome ascunse care indică depresia

Depresia poate fi deseori confundată cu oboseala. Poate fi mascată prin muncă intensă sau prin fericire mimată. 

Tristețea, lipsa de inițiativă și lipsa energiei fizice sau psihice sunt doar câteva simptome ale acestei boli.

Exprimări filozofice

Indivizii care suferă pe ascuns de depresie încearcă, de cele mai multe ori, să se exprime "filozofic", prin propoziții abstracte, evitând personalizările. 

Obișnuiesc să vorbească despre înțelesul vieții folosind cuvinte abstracte, vagi. 

Căutarea scuzelor

Oamenii deprimați găsesc adesea scuze plauzibile pentru a-și ascunde adevărata stare. 

De exemplu, inventează povești emoționante din cauza cărora nu se pot duce la petrecerile prietenilor sau nu pot mânca la prânz alături de colegi. 

Scuzele sunt o mască. În realitate, nu vor să fie compătimiți. 

Reacții neadecvate

Persoanele deprimate reacționează în fața realității într-un mod aparte. Pot fi de acord cu oricine, indiferent de părerea lor reală, nu își exprimă dorințele, par să nu observe insultele. În egală măsură, par a nu mai simți durere emoțională nici dacă le moare cineva drag.

Ipohondrie

Cei care suferă de depresie acuză deseori dureri de inimă, de mâini, de picioare, de dinți, dificultăți în respirație. Examenele clinice demonstrează, însă, că sunt sănătoși. 

Durerile cauzează anxietate. Se formează un cerc vicios iar indivizii nu se mai pot bucura de viață.

Obsesii

Într-o stare depresivă, oamenii se stresează din cauza unor lucruri minore. Sau încearcă să caute răspunsuri la probleme existențiale în mod obsesiv. Creează iluzia că sunt activi. 

Dar, dacă li se studiază comportamentul cu atenție, se poate observa că sunt pasivi. Abordează permanent aceeași problemă care pare a-i preocupa fără a acționa concret în sensul rezolvării ei.

Aspect neîngrijit

Depresia își pune amprenta asupra aspectului individului. Dacă o persoană nu mai urmează nici măcar regulile de bază ale igienei și nu face o minimală curățenie în casă, există o mare probabilitate să fi devenit depresivă. 

Concluzia este valabilă, cu precădere, în cazul celor care obișnuiau să fie foarte îngrijiți.

Rateuri în activitate

O persoană deprimată nu poate face față sarcinilor zilnice, uită informații esențiale și nu sesizează rostul acțiunilor sale. Pe de altă parte, există reversul medaliei: dacă individul era un leneș notoriu și devine, brusc, obsedat de muncă, nu are un comportament normal, denotând depresia.

Situațiile indică faptul că persoana încearcă să se elibereze de anumite sentimente.

Fericire excesivă

Oamenii încearcă uneori să mascheze depresia prin exacerbarea fericirii. 

Fac eforturi pentru a părea împăcați cu sine și foarte mulțumiți de tot ceea ce există și se petrece în jurul lor. 

Evită confruntarea cu problemele serioase și discuțiile despre acestea. 

Râd când sunt abordate subiecte firești. Astfel de oameni pot fi ajutați printr-o discuție lungă și sinceră despre ei.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră