Surditatea la copil poate fi provocată de rujeolă, oreion, rubeolă, meningită

04 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Surditatea la copil poate fi provocată de rujeolă, oreion, rubeolă, meningită

Potrivit unui nou raport al OMS, deficienţa de auz la copil este evitabilă în 60% dintre cazuri, dacă este detectată cât mai curând de la momentul apariţiei. Asta înseamnă depistarea precoce şi îngrijire medicală corectă. „Un copil care nu aude bine poate, de asemenea, să aibă dificultăţi de vorbire, rezultate şcolare slabe şi, în final, să fie izolat de comunitate, avertizează dr. Etienne Krug, director de departament în cadrul OMS. Dar specialistul OMS susţine că „nu este o fatalitate. Dispunem de mai multe soluţii pentru prevenirea, detectarea şi tratarea deficienţei auditive la copil”.

Cauze: genetice, infecţii...

Cauzele deficienţei auditive la copil sunt numeroase. Se estimează că 40% dintre cazuri au cauze genetice, 31%, unele boli infecţioase, cum ar fi rujeola, oreionul, rubeola sau meningita, şi 17% , complicaţii survenite în timpul naşterii (printre care prematuritatea, insuficienţa ponderală, icterul neonatal).

Se estimează, de asemenea, că 4% dintre cazurile de deficienţă auditivă la copil sunt provocate de faptul că femeia însărcinată şi nou-născutul fac tratament cu medicamente ototoxice. Pentru a preveni deficienţa auditivă, este obligatorie vaccinarea copiilor contra unor boli, reglementarea folosirii unor medicamente şi a nivelului zgomotului.

Depistarea precoce a deficienţei auditive la copil permite folosirea unor suporturi auditive şi administrarea unor terapii speciale.
Potrivit OMS, pentru evitarea acestui tip de deficienţe şi pentru a lupta contra stigmatizării legate de folosirea un aparate auditive, esenţială este sensibilizarea publicului larg faţă de importanţa sănătăţii urechii şi a nivelului zgomotului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră