De ce unii adolescenţi consumă substanţe toxice sau au comportamente antisociale?

14 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
De ce unii adolescenţi consumă substanţe toxice sau au comportamente antisociale?


Studiul publicat în revista medicală Development and Psychopathology susţine că adolescenţii cu comportamente riscante sunt purtători ai unei gene, DRD4-7R, care ar favoriza aceste reacţii. Este vorba de consumul de substanţe toxice, ilegale, dar şi de comportamente antisociale.

Cercetătorii de la Duke University (SUA au realizat un studiu pe un eşantion format din 151 de adolescenţi, cu vârste între 11 şi 15 ani, ce locuiau în cartiere cu risc ridicat. Timp de 30 de zile, de 3 ori pe zi, participanţii au răspuns, la telefon, la un chestionar privitor la experienţe, emoţii, comportamente.

Cercetătorii s-au axat în primul rînd pe consumul de substanţe toxice, ilegale, comportamente antisociale – furt, lovituri şi răni etc.

Concluziile studiului arată că la 30% dintre adolescenţii purtători ai genotipului DRD4-7R , expuşi unui tip de situaţie conflictuală, riscul de comportament antisocial se dublează. Această genă, cunoscută cercetătorilor, era legată până acum de deficitul de atenţie, precum şi de hiperactivitate şi impulsivitate

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră