Coronavirus nou. Ce este şi cum se comportă

28 Ian 2020
Coronavirus nou. Ce este şi cum se comportă

Noul coronavirus identificat în oraşul Wuhan din provincia chineză Hubei în decembrie anul trecut a provocat o epidemie care s-a extins atât în ţara sa de origine cât şi în afara ei. Bilanţul acestei epidemii de pneumonie virală a ajuns marţi la 106 morţi în China, iar peste 4.500 de persoane au fost infectate, atât în ţara de origine cât şi în afara ei. Reuters prezintă câteva caracteristici cheie ale noului coronavirus, numit 2019-nCoV:

- Coronavirusurile reprezintă o familie de virusuri al căror nume este inspirat de aspectul lor la microscop - sunt sferice, iar suprafeţele lor sunt acoperite cu vârfuri asemănătoare cu cele ale unei coroane.

- Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), insuficienţă renală şi deces.

- La fel ca alte coronavirusuri, noul coronavirus recent identificat în China se transmite de la om la om prin picături expulzate atunci când persoana infectată respiră, tuşeşte sau strănută. Totodată, se poate răspândi prin suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor sau balustrade.

- Infecţia cu virusul recent identificat are o perioadă de incubaţie cuprinsă între una şi 14 zile şi există unele relatări limitate potrivit cărora se poate transmite şi înainte de apariţia simptomelor.

- Specialiştii în boli infecţioase şi virusuri susţin că amploarea focarului actual indică spre ''autosusţinere'', prin transmitere de la om la om. Ei estimează că fiecare persoană infectată poate infecta la rândul său, în medie, alte două-trei persoane.

- Testele pentru noul virus din China implică utilizarea în timp real a unei reacţii de polimerizare în lanţ (RT-PCR), care identifică ARN-ul viral într-o probă. Aceste probe pot fi prelevate din gât sau pot fi probe de sânge de la pacienţi foarte bolnavi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră