CORONAVIRUS. Cercetătorii chinezi au izolat tulpina virală și încearcă să creeze un vaccin

26 Ian 2020
CORONAVIRUS. Cercetătorii chinezi au izolat tulpina virală și încearcă să creeze un vaccin

Cercetătorii chinezi au anunţat că au izolat cu succes tulpina noului tip de coronavirus care a provocat zeci de decese în centrul Chinei. Reuşita lor reprezintă o etapă crucială în procedura de creare a unui vaccin, informează duminică DPA.

Xu Wenbo, directorul Institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China, a făcut acest anunţ duminică într-o conferinţă de presă.

Tot duminică, autorităţile din provincia Guangdong din sudul Chinei au emis un decret prin care i-au somat pe toţi rezidenţii să poarte măşti medicinale atunci când ies din locuinţe, în contextul eforturilor complexe depuse de oficialii chinezi pentru a preveni răspândirea virusului pe teritoriul ţării.

UPDATE

China a anunţat duminică o interdicţie temporară a comerţului cu animale sălbatice în cadrul măsurilor luate cu scopul de a limita epidemia de pneumonie virală, ce ar fi apărut prima dată într-o piaţă în care erau vândute astfel de animale, a căror carne este apreciată în gastronomia chineză, informează AFP.

Creşterea, transportul şi vânzarea tuturor speciilor de animale sălbatice sunt interzise "începând cu data acestui anunţ şi până la încheierea situaţiei epidemice naţionale", se afirmă într-o directivă comună emisă de trei importante agenţii chineze, inclusiv de Ministerul Agriculturii.

Noul tip de virus, care a făcut deja 56 de victime şi a contaminat aproape 2.000 de persoane, a fost detectat pentru prima dată în luna decembrie într-o piaţă din Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori, situată în centrul Chinei, unde aveau loc vânzări ilegale de animale sălbatice.

Piaţa a fost închisă încă de luna trecută, după identificarea primelor cazuri de boală în rândul comercianţilor locali.

Epidemia de SARS, care a ucis aproape 650 de persoane în China la începutul anilor 2000, a pornit de la zibete, mamifere de talie mică şi înrudite cu jderul, ce puteau fi găsite în mod frecvent în pieţele din Guangzhou.

Joi, autorităţile chineze au plasat de facto în carantină metropola Wuhan, dar şi o mare parte din provincia Hubei.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră