Cornul și CANCERUL: Carbohidrații sunt mai periculoși decât fumatul!

16 Mar 2016 | scris de Cristi Semeghin
Cornul și CANCERUL: Carbohidrații sunt mai periculoși decât fumatul!

Dacă până acum consumul carbohidraților era consacrat în toată lumea drept principalul vinovat al acumulării cel puțin inestetice a kilogramelor în plus, cercetătorii texani au reușit să evidențieze și un alt pericol al poftei excesive pentru pâine albă, cartofi, orez sau chiar cornuri și covrigi. 

Rezultatele studiului se bazează pe chestionarea privind obiceiurile alimentare a peste 2.000 de pacienți care au fost diagnosticați cu cancer pulmonar și compararea dietei acestora cu cea a 2.400 de persoane sănătoase. 

A fost descoperit faptul că persoanele care au consumat mai multă pâine albă, cartofi, orez sau cornuri, au prezentat un potențial de risc de dezvoltare a cancerului la plămâni cu 49% mai mare. Cel mai intrigant aspect al studiului este că acest potențial de risc crescut s-a manifestat în special în rândul nefumătorilor.

Pâinea albă, cartofii, orezul și covrigii sunt alimente din care a fost eliminată fibra, produse rafinate, cu un indice glicemic crescut. Alimentele care prezintă un indice glicemic superior sunt digerate rapid și stimulează pancreasul provocând o creștere a nivelului de glucoză și insulină din sânge care conduce la afectarea creșterii celulare și implicit la apariția tumorilor, motivează cercetătorii.

Cel mai intrigant rezultat al studiului a fost faptul că riscul dezvoltării unui cancer pulmonar, în condițiile consumului de alimente bogate în carbohidați, a fost sesizat în special în rândul nefumătorilor, sugerând că vinovat de producerea bolii este nivelul de indice glicemic.

Coroborat cu confirmările provenite din alte studii ce relaționează riscul de cancer și consumul alimentar, cercetătorii spun că se așteaptă ca dieta bogată în carbohidrați să fie inclusă pe lista factorilor de risc în producerea cancerului, alături de fumat, azbest și poluare.

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Houston nu este primul care menționează dependența dintre alimentația cu un indice glicemic ridicat și apariția cancerului, consumul acestui tip de alimente fiind vizat ca principal factor de risc și în cancerul ovarian, cel de tiroidă și cel colorectal.

Soluția pe care o avem la îndemână este, ca în multe alte cazuri similare, ponderarea consumului de carbohidrați cu indice glicemic ridicat, moment în care rațiunea trebuie să fie mai puternică decât pofta.

Carbohidrații nu pot fi excluși din dietă, sunt necesari funcționării unui organism sănătos, dar cu siguranță pot fi asimilați din alimente mai puțin rafinate, cu un indice glicemic scăzut.

cnn.com

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră