Copiii solari care au uluit medicina: după apusul soarelui paralizau, iar a doua zi își reveneau

25 Mar 2019
Copiii solari care au uluit medicina: după apusul soarelui paralizau, iar a doua zi își reveneau

Cei doi frați au ajuns să fie cunoscuți drept „copiii solari”, iar cazul lor i-a pus pe deplin mistificat pe doctorii pakistanezi. Încă de la vârste fragede, băieții par copii normali activi în timpul zilei. Dar odată ce soarele apune, ambii trec într-o stare vegetativă - incapabili să se miște sau să vorbească. Javed Akram, profesor de medicină la Institutul de Științe Medicale din Pakistan, a declarat pentru Associated Press că încă nu știe ce cauzează simptomele.

„Am luat aceast caz ca pe o provocare. Medicii noștri fac teste medicale pentru a determina de ce acești copii rămân activi în timpul zilei, dar nu își pot deschide ochii, de ce nu pot vorbi sau mânca atunci când soarele apune”, a spus el, în timp ce îi vizita la spitalul său. Akram a spus că guvernul va oferi îngrijiri medicale gratuite cât este nevoie fraților, care provin dintr-o familie săracă. Frații sunt supuși unor teste medicale extinse în capitală, Islamabad, și mostre din sângele lor au fost trimise specialiștilor de peste mări pentru analize suplimentare, a spus el. Cercetătorii colectează, de asemenea, probe de sol și aer din satul natal al familiei.

Mohammad Hashim, tatăl celor doi frați, provine dintr-un sat de lângă Quetta, capitala provinciei din sud-vestul Baluchistanului. El și soția lui sunt veri primari și doi dintre cei șase copii ai lor au murit la o vârstă fragedă. Ceilalți doi copii ai lor nu au prezentat niciun simptom neobișnuit. Teoria lui simplă: „Cred că fiii mei primesc energie de la soare”. Dar medicii au respins deja ideea că lumina soarelui joacă un rol, observând că băieții se pot mișca în timpul zilei chiar și atunci când sunt ținuți într-o cameră întunecată sau în timpul unei furtuni.

„Copiii solari” din Balochistan au devenit activi noaptea după ce au fost supuși unui regim de tratament scurt, dar intensiv, la Institutul de Științe Medicale din Pakistan (PIMS). „Am trimis mostrele lor de sânge la Universitatea din Maryland, SUA. Vom avea nevoie de mai mult timp pentru a diagnostica profilul genetic al bolii”, a declarat pentru Express Tribune vicecancelarul Universității de Medicină Shaheed Zulfiqar (SZABMU), dr. Javed Akram, care este și președintele consiliului medical constituit pentru a diagnostica și trata copiii solari.

„Copiii solari ai lui Quetta merg pentru prima dată noaptea” El a spus că în timpul zilei li se administrează o doză mică de medicamente, cu o doză completă după apus. De la începutul ciclului, ei au început să fie alerți după lăsarea întunericului. El a spus că acum trăiesc o viață normală și își petrec timpul jucându-se. „Este un mare succes medical și o onoare pentru țară”, a spus el, dar a adăugat că ei așteaptă rapoartele de testare de la Universitatea din Maryland, care ar ajuta la diagnosticarea și pregătirea unui profil genetic al bolii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră