Sute de copii cu malformaţii cardiace pierd lupta cu viaţa pentru că nu avem clinici şi medici !

03 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Sute de copii cu malformaţii cardiace pierd lupta cu viaţa pentru că nu avem clinici şi medici !


Specialiştii prezenţi la acest eveniment au subliniat că, în fiecare an, sute de copii, care suferă de boli de inimă, mor prematur. Explicaţiile sunt multiple şi grave. Ne lipsesc centrele de intervenție şi specialiștii care să efectueze acest tip de operaţii. Avem totuşi ceva: formularul 112, de care, din păcate, familiile cu venituri mici nu pot beneficia.

Prof. dr. Horațiu Suciu, șeful clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Târgu Mureș, punctează cu argumente din propria sa activitate: „Într-un an, operăm circa 60 de copii nou-născuți cu malformații grave. Avem bani doar pentru acest număr. Încă pe atâția suntem nevoiți să-i refuzăm în fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimiși prin transfer de la alte unități medicale, dar pe care nu-i putem opera. În România s-ar putea rezolva toate cazurile de afecțiuni cardiace, atât la adulți, cât și la copii, cu condiția ca statul să se implice în sprijinirea financiară a acestor intervenții”.

Specialiştii din ţară şi străinătate reuniţi la Sibiu au identificat o soluţie care ar putea fi o şansă la viaţă pentru mulţi copii şi anume ca aceştia să fie operaţi în ţară şi cu costuri mult mai mici, comparativ cu cele ce trebuie suportate prin formularul 112.

Soluţia identificată constă în includerea clinicilor private în sistemul de decontare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Specialiştii consideră că această problemă ar putea fi rezolvată în doar o săptămână cu condiţia ca Ministerul Sănătăţii şi CNAS să colaboreze cu specialiştii de chirurgie cardiovasculară.

Decontări
Calculele demonstrează că această soluţie este mult mai convenabilă comparativ cu cea oferită de formularul 112. Astfel, CNAS decontează între 1.500 și 2.000 de euro pentru o operație pe cord deschis realizată în spitalele de la noi deși costul real al unei operații este între 6.000 și 7.000 de euro. În cazul pacienților trimiși în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 și 50.000 de euro pentru o singură intervenție.
Din acești bani ar putea fi operaţi în România șapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenții care pot fi făcute în țară. „Datoriile pe care le înregistrează România se datorează modului abuziv în care e folosit acest formular”, subliniază prof dr. Victor Costache.

Potrivit CNAS, la 31 decembrie 2015, suma plătită de CNAS pentru servicii medicale efectuate în străinătate era de 217,29 milioane de euro, dintr-un total datorie de 415, 23 milioane de euro. O sumă care acoperă toate tipurile de intervenții și o situație care ne arată că, la finalul anului 2015, statul român decontase jumatate din totalul de intervenții în străinătate. Pentru anul în curs a fost alocat un fond de 515 milioane de lei pentru aceste servicii, din care 114,30 milioane prin suplimentare bugetară.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră