Comisia Europeană aprobă conținutul de zahăr de 30% în produsele pentru copii, deși OMS recomanda doar 5%

01 Feb 2016 | scris de Istvan Deak
Comisia Europeană aprobă conținutul de zahăr de 30% în produsele pentru copii, deși OMS recomanda doar 5%

Deputații europeni au respins proiectul de norme UE cu privire la conținutul de zahăr în alimentele pentru copii, pe motiv că acesta „poate contribui la creșterea nivelului de obezitate la copii”.

”Conform actului delegat pe care Comisia îl promovează, conținutul de zahăr în produsele pe bază de cereale pentru copii poate rămâne la 30%. Acest lucru este în contradicție directă cu orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care recomandă o limită superioară de 10% sau o limită sigură de 5%. Deputații europeni au avut posibilitatea de a spune Comisiei „nu, să terminăm cu excesul de zahăr. Bebelușii sunt deja destul de dulci”, a adăugat Taylor.

Comisia va fi obligată să vină cu o nouă propunere. ”Vrem alimente curate pentru copii. Nu este complicat. Sper că au luat în considerare comentariile Parlamentului, deoarece eurodeputații se vor uita foarte atent la noua propunere și, dacă va fi necesar, o vor refuza din nou. A fost o majoritate clară în favoarea întoarcerii proiectului și asta s-a și întâmplat.

Noi, cei de la comisia pentru Mediu și Sănătate Publică am încercat scheme de etichetare pilot pentru a avertiza consumatorii, printr-un sistem de semaforizare, despre alimentele care au un nivel ridicat de zahăr, sare sau grăsimi.

Din păcate, industria s-a opus și proiectul nu a trecut prin Parlament. Avem nevoie de un grad mai mare de transparență cu privire la materialele care alcătuiesc hrana în această zi”, consideră europarlamentarul britanic.

El este de părere că expresia „ești ceea ce mănânci” este reală și există, iar Parlamentul are rolul de a apăra mâncarea durabilă, sănătoasă.

Citiți și: Cardiologul Doina Dimulescu: Sfaturi pentru hipertensivi, la -20, -25 de grade Celsius

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră