CNAS: Sunt fonduri pentru analize de laborator, investigații RMN și PET-CT

26 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
CNAS: Sunt fonduri pentru analize de laborator, investigații RMN și PET-CT

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că există fonduri pentru asigurarea accesului asiguraţilor la serviciile medicale paraclinice (analize de laborator, investigații imagistice și de înaltă performanță). Precizarea CNAS este un răspuns la unele ”afirmații din presă conform cărora unii furnizori de servicii paraclinice nu ar mai dispune de fonduri”. 

În comunicatul emis marți, CNAS transmite că ”bugetul aprobat pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice (analize de laborator, investigaţii imagistice şi de înaltă performanţă) acordate asiguraţilor în anul 2017 este de 695,9 milioane lei. Din aceste fonduri, pentru perioada ianuarie-septembrie s-au făcut plăţi totale de 503,6 milioane lei, cu o medie lunară a plăţilor de 56 milioane lei. Disponibilul pentru trimestrul IV al anului este de 192,3 milioane lei, cu o medie lunară de 64,1 milioane lei.
Pentru CASMB, media lunară a plăţilor efectuate pentru serviciile medicale paraclinice a fost de 18,5 milioane lei în primele nouă luni ale anului, pentru următoarele luni fiind estimat un nivel mediu al plăţilor de 18,6 milioane lei/lună”.

Potrivit aceluiași comunicat, în privința investigaţiilor RMN, CASMB a decontat în total, în primele opt luni ale anului, 26,7 milioane lei, cu o medie lunară a decontărilor de 3,3 milioane lei, nivelul mediu estimat al decontărilor pentru următoarele luni fiind acelaşi.
Pentru subprogramul de monitorizare prin tomografie computerizată (PET-CT) a evoluţiei bolilor oncologice, plăţile efectuate în primele opt luni ale anului au fost de 14,1 milioane lei, cu o medie lunară a plăţilor de 1,8 milioane lei, medie care va fi menţinută şi în următoarele luni, la acest subprogram neexistând liste de programare pentru pacienţi.

CNAS concluzionează că,  ”în aceste condiţii, există fonduri pentru asigurarea accesului asiguraţilor la serviciiler medicale paraclinice”.

Deoarece s-a observat că, în timp ce unii furnizori de servicii medicale paraclinice au liste lungi de programare, alţi furnizori nu îşi epuizează valorile lunare de contract, CNAS recomandă asiguraţilor să consulte listele afişate pe site-ul fiecărei case de asigurări de sănătate în parte pentru a afla care sunt furnizorii ce pot efectua astfel de servicii decontate din bugetul FNUASS.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră