SUA: in premiera, transmiterea ciumei de la caine la om

05 Mai 2015
SUA: in premiera, transmiterea ciumei de la caine la om
 In premiera, in State Unite, Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) Atlanta anunta ca o epidemie restransa de ciuma pulmonara a fost declarata in statul Colorado, in 2014.

Problema este ca epidemia de ciuma a avut ca punct de plecare un caine infectat si s-a transmis la om, se precizeaza intr-un articol publicat in revista Sciences et Avenir. Cainele si-a contaminat stapanul si, apoi, alte patru persoane au fost afectate.

Cu exceptia unui caz inregistrat in China, in 2009, nu a mai fost semnalat niciun caz de transmitere a agentului patogen responsabil, Yersinia pestis, despre care stim ca este raspandit de purici. Inainte de a muri, cainele, un pitbull, a avut febra, tulburari motorii,  voma cu sange.

Proprietarul, care a fost in contact direct cu cainele pana ce acesta a fost eutanasiat, a facut pneomonie, iar analizele de sange au indicat prezenta Yersinia pestis.  In urmatoare zile, alte trei persoane, din care doua lucrau in clinica veterinara unde a fost consultat pitbull-ul, au facut infectie pulmonara, cauzata de acelasi bacil, aspect confirmat de analizele medicale.

Al patrulea bolnav a luat boala prin contactul direct cu proprietarul cainelui. Acest aspect este si mai ingrijorator. Transmiterea de la om la om (interumana) a ciumei nu a mai fost consemnata in SUA din 1924. Cei patru pacienti au fost tratati cu antibiotice si au supravietuit bolii. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră