Chirurgia robotică: La cererea pacientului, prin coplată

29 Oct 2015
Chirurgia robotică: La cererea pacientului, prin coplată
În România, intervenţii chirurgicale cu robotul se pot efectua la cererea pacientului, prin coplată, costurile fiind de aproximativ 6.500 de euro în funcţie de patologie, suportate atât de pacient, cât şi de CNAS, în condiţiile în care, din 2013, Ministerul Sănătăţii a renunţat la finanţarea programului de chirurgie robotică. Este una dintre concluziile formulate de specialiştii prezenţi la conferinţa de presă prilejuită de Congresul Internațional de Chirurgie Robotică, ediția a IV-a, desfăşurat în premieră în România, prezidat de prof. dr. Irinel Popescu, autorul primei intervenţii chirurgicale robotice de hepatectomie.

Specialiştii au subliniat că sunt patologii în care intervenţia chirurgicală cu robotul este asociată cu multiple avantaje pentru pacient şi chirurg, fiind superioară chirurgiei clasice. Prof. Konstantinos Konstantinidis, președintele Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică, participant la acest eveniment, spune că prin utilizarea chirurgiei robotice, costurile sunt mai mari, însă rezultatele sunt superioare: recuperarea pacientului este mai rapidă, durerea este diminuată, iar tehnologia permite operații în zone mai greu accesibile, precum partea inferioară a abdomenului, zona esofagiană sau a pancreasului. În opinia acestuia, noul pas în chirurgia robotică îl reprezintă efectuarea operației printr-o singură incizie.

Cancerul de prostată

"Toată lumea știe că un cancer de prostată se operează radical pe cale robotică și rezultatele sunt cele mai bune. Dacă, în cazul chirurgiei generale putem accepta că, deocamdată, marile spitale pot să își permită cumva să finanțeze un program robotic, economisind poate de la alte operații și investind în chirurgia robotică, în așa fel încât să ofere toată gama completă pacienților, alegând cea mai bună dintre soluții, în funcție de caz, în cazul prostatectomiei radicale, după părerea mea, finanțarea de la nivelul Casei pentru un program social ar fi chiar obligatorie, pentru că, neacceptând această idee, înseamnă că nu acceptăm progresul dovedit științific".

Din păcate, până în 2013, se realizau, în ţara noastră, peste 150 de intervenţii chirurgicale robotice, în cadrul programului pentru chirurgie robotică, finanţat de Ministerul Sănătăţii. În prezent, cu toată că s-ar putea realiza două operaţii zilnic, se fac aproximativ cinci pe lună.

"Acest program nu a mai continuat. De aceea, spuneam că, în primul rând, prostatectomia e aproape obligatoriu să fie finanțată pe un nou program, fie al Ministerului, fie al Casei, deoarece bolnavii asigurați au dreptul să primească finanțare de la Casă. (...) Statul, în momentul de față, nu finanțează în mod specific. Altfel, însă, nu există nicio interdicție, nici laparoscopia nu e finanțată în mod specific și cu toate astea se fac mii de operații laparoscopice. Secțiile de chirurgie din marile spitale trebuie sprijinite în așa fel încât să oferim bolnavilor și acest tip de chirurgie", subliniază prof. dr. Irinel Popescu.

De ce chirurgie robotică?

Profesorul doctor Coman, șeful Clinicii de urologie de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, singurul medic care intervine robotic pentru extirparea totală a prostatei răspunde: "În toată lumea dezvoltată, această operație de prostatectomie radicală se face aproape doar pe cale robotică. De ce? Prostata este situată într-o regiune greu accesibilă, chiar cu abdomenul deschis. (...) Am avut alternativa robotului chirurgical 'Da Vinci' și o avem din 2009. Nu m-aș mai întoarce niciodată să operez clasic un bărbat cu cancer prostatic, pentru că rezultatele sunt net în favoarea intervențiilor minim invazive, robotice, cu aparatură 3D full HD, cum este robotul chirurgical "Da Vinci'".

Programul de chirurgie robotică a început în ianuarie 2008, la Institul Clinic Fundeni (ICF). De atunci, în România, s-au realizat aproximativ 1.700 de operații robotice, dintre care aproximativ 1.000 la ICF. Programele active de chirurgie robotică se desfășoară la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, la Spitalul Militar Central din București și la Spitalul Județean Timișoara. Mai există trei sisteme robotice la Spitalul “Theodor Burghele”, pentru urologie Spitalul Agrippa Ionescu și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.


 


 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră