În fază terminală, chimioterapia face mai mult rău decât bine!

24 Iul 2017 | scris de Marina Constantinoiu
În fază terminală, chimioterapia face mai mult rău decât bine!

În ultimele săptămâni de viaţă, chimioterapia creează probleme pacienţilor afectaţi de cancere incurabile. Chimioterapia, prescrisă la sfârşitul vieţii nu prezintă beneficii clinice, potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Oncology .

Pentru a examina relaţia dintre chimioterapie şi calitatea vieţii în apropierea morţii, cercetătorii au monitorizat 312 pacienţi afectaţi de cancer generalizat, timp de patru luni, înainte de deces. Majoritatea pacienţilor erau persoane cu vârsta medie de 58,6 ani şi 10% dintre ei au făcut chimiotrapie în ultimele 30 de zile înainte de deces.

Studiul arată că chimioterapia nu contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului în fază finală. Mai mult, chimioterapia deteriorează şi capacităţile pe care le au în mod obşinuit. În ultimele clipe de viaţă, pacienţii răspund foarte puţin la chimioterapie. Mai mult, se pot înregistra efecte toxice şi în niciun caz nu prelungeşte speranţa de viaţă în mod semnificativ.

“Scopul chimioterapiei pentru pacienţii cu cancere incurabile este prelungirea vieţii acestora”, susţin autorii studiului. Potrivit acestora, aceste informaţii ar trebui să fie folosite pentru a modifica directivele emise de American Society of Clinical Ocology (ASCO), care recomandă chimioterapia în toate stadiile bolii.

Pe de altă parte, generalizarea acestei conduite în cazul tuturor pacienţilor aflaţi în stadiul terminal nu este de dorit. Într-un editorial publicat în JAMA, doctorii Charles Blanke şi Erik Fromm, de la Universitatea din Oregon, susţin că, dacă un oncolog suspectează că un bolnav se apropie de deces, ar trebui evitată chimioterapia şi folosite îngrijirile paliative. 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră