Conf.dr. Bogdan Popa distruge tumorile, injectându-le cu milioane de microsfere încărcate cu chemioterapice, fără a lăsa nicio urmă în sângele periferic

12 Apr 2020
Conf.dr. Bogdan Popa distruge tumorile, injectându-le cu milioane de microsfere încărcate cu chemioterapice, fără a lăsa nicio urmă în sângele periferic

Primul Centru de excelenţă în chemoembolizarea hepatică cu microsfere pentru Europa Centrală şi de Sud-Est (al doilea centru de acest tip din Europa, primul fiind la Heidelberg) funcţionează la Bucureşti în cadrul unui spital privat.

Această procedură se efectuează şi în alte centre europene de sănătate, cu diferenţa că acestea nu au fost atestate.

Centrul de la Bucureşti este atestat de CeloNova BioSciences USA, compania producătoare a microsferelor absorbabile.

Centrul este coordoant de conf. dr. Bogdan Popa, medic primar de radiologie intervenţională, (foto), care face parte din bordul format din şapte experţi care au misiunea de elabora ghidurile de folosire a acestor microsfere absrobabile. Ceilalţi şase experţi sunt din SUA, Italia, Germania, Franţa şi Spania.

Domnule doctor, explicaţi-ne ce este, de fapt chemoembolizarea hepatică cu miscrosfere?

Este o intervenţie inovativă. Este un tratament endovascular de înaltă performanţă, prin care milioane de microsfere, cu diametre între 40 şi 100 de microni, încărcate cu o substanţă chimioterapică sunt introduse în interiorul vaselor tumorale.

De fapt, ce se întâmplă în timpul chemoembolizării?

Se foloseşte un microcateter, un instrument foarte subţire, cu diamentul interior de dimensiunea câtorva fire de păr. Acesta se introduce în tumorile ce urmează a fi distruse. După care, în aceste tumori se injectează milioane de microsfere încărcate cu un chemioterapic. Această substanţă va distruge tumora, iar microsferele vor bloca vasele de alimentare. Practic, tumora este distrusă printr-un dublu efect: efectul citotoxic al chemioterapicului şi efectul de blocadă, prin închiderea vaselor care alimentează tumora .

Cine dă indicaţia pentru acest timp de radiologie?

Este o comisie oncologică, din care fac parte radiologul intervenţionist, oncologul, gastroenterologul, chirurgul. Se discută cu pacientul şi, apoi, se ia decizia. Pentru că unii pacienţi folosesc chemioterapia sistemică, în paralel, cu chemoembolizarea hepatică. De cele mai multe ori, pacienţii sunt dirijaţi spre acest centru de medicul oncolog.

Ce categorii de pacienţi pot beneficia de chemoembolizare?

Sunt două grupe mari de pacienţi care pot beneficia de chemoembolizare hepatică: pacienţi cu tumori primitive sau secundare hepatice, inoperabile. Adică, pacienţi care au cancer hepatic sau pacienţi care au metastaze plecate de la alte tipuri de cancere primare, cum ar fi de colon, rect, stomac, sân, plămân etc.

Şi, concret, care sunt primii pacienţi, care, azi, au beneficiat de prima cură de chemoembolizare?

Sunt trei pacienţi cu patologii diferite: primul cu un cancer de colon operat cu câteva metastaze hepatice, pe care le voi distruge cu 2-3 cure de chemoembolizare, al doilea pacient (84 de ani) cu un hepatom, un cancer hepatic primitiv căreia i se vor face 2 cure, şi al treilea pacient cu tumoră neuro-endocrină cu metastaze la ficat.

Care sunt beneficiile pentru pacienţi?

Cei care vin aici ştiu că această tehnică este realizată la ultimele standarde, adică nu este nici o diferenţă între ceea ce se face aici sau în alte centre medicale din lume.

Într-o lună sau două, tumorile pe care s-a lucrat sunt necrozate. Totuşi, nu putem vorbi de vindecare. De fapt, nimeni în lume nu poate vorbi de vindecareîn cazul unui cancer în stadiile trei sau patru. Dar din momentul în care tumorile au fost distruse şi până în momentul reactivării lor trece timp. Este un timp câştigat, de luni sau ani, preţios pentru pacient. Este o prelungire a supravieţuirii, desigur, în funcţie de stadiul şi tipul bolii, cu o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacientului. Marea majoritate a pacienţilor (90%) răspund foarte bine la această terapie.

Cât costă o cură?

Aproximativ 4.700 de lei, în funcţie stadiul cancerului, de microsfere şi de substanţa injectată, din care peste 50% este decontat de CNAS.

Domnule conferenţiar aţi spus că, prin această metodă, sunt atacate tumori inoperabile. Dar până acum ce se întâmpla cu acestea?

Până la inventarea procedeelor de chemoembolizare erau rezolvate prin chemioterapie sistemică. Pentru că în tumorile care nu pot fi operate, din cauza unor boli supraadăugate, cum este ciroza hepatică, nu ai cum să intervii: nu poţi să faci rezecţie şi să scoţi acel nodul, acea tumoră. Până acum, se dădea un chemioterapic pe cale generală despre ca ştim că atacă întregul organism. Apoi, a apărut chemoembolizarea convenţională cu acţiune localizată în regiunea ficatului şi a abdomenului. Acum, prin aceste microsfere, chemioterapicul injectat nu este lăsat să se împrăştie deloc în organism, adică rămâne doar în tumori. Toate cercetările experimentale efectuate au arătat că, la maximum şase ore după injectarea microsferelor cu chemioterapic în tumori, concentraţia de chemioterapic în sângele periferic este zero şi aşa rămâne.

 Cititi mai multe stiri din sanatate

 

 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră