Cezar Irimia, preşedintele FABC: Este nevoie urgentă de un program de screening al cancerului mamar

10 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Cezar Irimia, preşedintele FABC: Este nevoie urgentă de un program de screening al cancerului mamar

În perioada octombrie – decembrie 2015, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer au organizat a cincea ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân „Nu am făcut destul”.
Rezultatele obținute susțin necesitatea implementării programului național de screening pentru cancerul de sân.
”Toate țările civilizate au programe naționale de screening, aceasta fiind și recomandarea UE. Este cazul ca România să se alinieze politicilor de sănătate publică din țările UE și să implementeze un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, în concordanță cu recomandările europene.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Statistici îngrijorătoare
Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților din Medicină București (SSMB), 1.025 de femei din județele Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Ialomița și Buzău au fost consultate clinic în lunile octombrie – decembrie 2015. Rezultatele: 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce înseamnă un procent de 8,5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt legate de prezența formațiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secreții mamelonare.
Mai îngrijorător este că 83,7% dintre femeile care au venit la control nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu au făcut niciodată ecografie mamară sau mamografie.
Doar 4,8% dintre cele 1.025 de femei examinate au un istoric de cancer de sân în familie, iar 26% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani.

Zilnic, 25 de femei, diagnosticate cu cancer de sân
Statisticile din țara noastră înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar decât cea mondială (31%).
În cadrul campaniei, în ultimii doi ani, au fost testate un număr total de 2.027 femei din 11 județe, adică 25% din țară, și au fost depistate 203 cazuri cu suspiciuni.
”Dacă ar fi să apelez la strategii de comunicare, aș îndrăzni să folosesc un slogan ”prezidențial” -Da, putem! Putem fără îndoială și trebuie să implementăm cât mai curând un program național de screening mamar. Autopalparea este la îndemână, iar mamografia și ecografia mamară sunt proceduri investigaționale disponibile și ușor de efectuat. Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte și să învățăm că orice, subliniez, ORICE modificare a sânului trebuie să te îndrume către medic. De asemenea, trebuie să înțelegem că un cancer nu înseamnă automat un destin implacabil și că stadiul în care se depistează boala este esențial pentru evoluția ulterioară. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinică sau tumora palpabilă cu dimensiuni până în 2 cm) este un cancer curabil. Deci... putem!”, avertizează medicul oncolog Cătălin Costovici.

”În toată perioada examinărilor ne-a atras atenția reticența femeilor de a veni la doctor și, mai mult, de a le verifica sănătatea sânilor. Numărul femeilor care apelează la medicul din mediul rural nu este deloc mare și multe dintre ele nu își fac nici analizele anuale obligatorii. Din păcate, multe femei vin în faze avansate ale bolii, atunci când este poate prea târziu să mai putem face ceva. Este important ca femeile din mediul rural să afle că, depistat într-o fază incipientă, cancerul de sân poate fi tratat.” a declarat Andreea Chivescu, voluntar SSMB.
Din pacate, la noi, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor în stadii avansate al bolii. Acesta este și motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat.

Deci, prevenție!
Principalelemăsuri de prevenţie sunt:
Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră