Centrul pentru Cercetarea Internațională a Cancerului: Aproape un milion de tineri, afectați, anual, de cancer!

30 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Centrul pentru Cercetarea Internațională a Cancerului:  Aproape un milion de tineri, afectați, anual, de cancer!

Cancerul afectează mai ales persoanele cu vârste peste 40 de ani. Totuși, nici copiii, adolescenții și adulții tineri nu sunt cruțați de această boală. Este concluzia CIRC, publicată în The Lancet Oncology (28 octombrie), transmite site-ul destinationsante. În fiecare an, în lume, persoane cu vârste între 20 și 39 de ani, reprezintând cu puțin sub un milion, sunt afectate de cancer. Și femeile sunt în principal vizate de această boală.

Cercetătorii, de la Centrul pentru Cercetarea Internațională a Cancerului (CIRC) din cadrul OMS cu sediul la Lyon, au studiat impactul și incidența cancerului la adulții tineri. 

Persoanele cu vârste între 20 și 39 de ani reprezentau o categorie cu risc redus de cancer, pentru că incidența era inferioară, raportat la persoanele în vârstă. Totuși, potrivit rezultatelor acestei cercetări, 975.396 de noi cazuri de cancer au fost diagnosticate în 2012 la pacienți din categoria de vârstă 20 și 39 de ani. În prvința deceselor: 358.392, direct legate de cancer. 

Este o incidență deloc neglijabilă.   

Femeile
O altă constatare privește impactul diferit între sexe. Astfel, povara cancerului este mai mare asupra femeilor, susțin autorii acestei cercetători. Este vorba de cancerul de sân, col uterin, tiroidă, colorectal, leucemie. 
Din punct de vedere al motalității, cancerele de sân, ficat, col și leucemie sunt cele mai frecvente. 

Diferențe

De asemenea, au fost înregistrate diferențe între regiuni geografice. Astfel, incidența cancerelor provocate de o infecție este mai importantă în țările aflate în dezvoltare. Dar, în general, incidența cancerelor s-a dovedit la fel de mare și în țările dezvoltate și bogate. Singura nuanță: numărul deceselor este de trei ori mai mare în țările mai puțin dezvoltate.

Dr. Christopher Wild, directorul CIRC, subliniază că trebuie acordată mai multă atenție riscului de cancer în rândul acestui grup populațional relativ tânăr. Mai multă prevenție și depistarea precoce, asociate cu un tratament adecvat potrivit nevoilor ar trebui să ajute la reducerea efectelor devastatoare ale cancerului asupra adulților tineri, familiilor lor și societății, mai subliniază directorul CIRC

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră